Palme d'Or
0

Clintu Eastwoodu nagrada za životno djelo

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Legenda Hollywooda Clint Eastwood, zvijezda filmova "Million Dollar Baby", "Dirty Harry", "The Goood, the Bad and the Ugly", "Gran Torino", "Escape from Alcatraz" i drugih, dobio je u srijedu još jednu nagradu. Ovaj put su mu organizatori filmskog festivala u Cannesu dodijelili Palme d'Or, nagradu za životno djelo.

Američki glumac i režiser nagradu je primio na intimnoj konferenciji za medije i koktelu koji je potom priređen u restoranu.

"Veoma sam polaskan što ste me izabrali za ovo", rekao je Eastwood. "Francuski sineasti su mi uvijek bili podrška. Kad sam režirao svoj prvi film, ohrabrivali su me, dok su u mojoj zemlji bili suzdržani. Francuska je prva zemlja koja cijeni film kao umjetničku formu."

Prije Eastwooda, festival u Cannesu ovu nagradu dodijelio je još samo švedskom režiseru i producentu Ingmaru Bergmanu 1997. godine.

Zbog obaveza na snimanju novog filma u Južnoj Africi, Eastwood neće biti u prilici prisustvovati festivalu u maju ove godine, zbog čega mu je nagrada dodijeljena u srijedu.