51. Solun Film Festival
0

"Cirkus Columbiji" nagrada publike

Sarajevo-x.com
Film "Cirkus Columbia", reditelja Danisa Tanovića, dobitnik je Fischer nagrade publike na 51. Solun Film Festivalu. Film bh. oskarovca prikazan je u okviru selekcije Balkan Survey ovog prestižnog festivala, koji je održan od 3. do 12. decembra.

Nagrada na Solun Film Festivalu, koji slovi za jedan od najznačajnijih regionalnih, ali i evropskih filmskih festivala, predstavlja još jednu potvrdu uspješnog festivalskog života Tanovićevog ostvarenja.

Podsjećamo, "Cirkus Columbia" svjetsku premijeru imao je na 16. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Nagradu publike. Potom je prikazan na prestižnom festivalu u Veneciji gdje mu je dodijeljena nagrada Film budućnosti. Uslijedile su Nagrada za najbolji film na Antalya Golden Orange Film Festivalu, nagrada Vesna za najbolju scenografiju na Festivalu slovenskog filma, te čak tri nagrade na Kosovo Film Festivalu - Nagrada za najbolji film, Nagrada za najbolji scenarij i Nagrada za najbolju ulogu (Mira Furlan).

"Cirkus Columbia" prikazan je i na prestižnim festivalima u Torontu, San Sebastianu, Abu Dhabiju, Sao Paulu, Zagrebu, Bejrutu i Cottbusu.

Film Danisa Tanovića trenutno se prikazuje i u kinima širom BiH i Hrvatske.