Film/TV
0

"Cirkus Columbia" na festivalu u Sao Paulu

Sarajevo-x.com
Film "Cirkus Columbia", reditelja Danisa Tanovića, ovih dana prikazuje se na 34. Sao Paulo Film Festivalu. Do sada su održane dvije projekcije filma bh. oskarovca, a publika će do kraja festivala, imati priliku da ga pogleda i 31. oktobra i 1. novembra.

Prema riječima producenta Čedomira Kolara, dosadašnje projekcije bile su ispunjene do posljednjeg mjesta, a reakcije publike bile su izuzetne. Film "Cirkus Columbia", koji se prikazuje u okviru programa Panorama, u konkurenciji je za nagradu publike Sao Paulo Film Festivala, gdje je upravo ovim priznanjem nagrađen Tanovićev film "Ničija zemlja".

Na Sao Paulo Film Festivalu, pored Čedomira Kolara, boravi i glavni glumac Tanovićevog filma, Miki Manojlović u svojstvu člana žirija ovog prestižnog festivala.
U okviru Sao Paulo Film Festivala, koji se održava se od 22. oktobra do 4. novembra, biće prikazano oko 400 filmova.

Podsjećamo, film "Cirkus Columbia" nakon svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Nagradu publike, nastavio je nizati uspjehe na festivalima širom svijeta. Posljednja dobra vijest stigla je sa Antalya Golden Orange Film Festivala gdje je "Cirkus Columbia" proglašen najboljim filmom. Prethodile su nagrada Film budućnosti na Venecija Film Festivalu, te nagrada Vesna za najbolju scenografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu. Bh. kandidat za nominaciju za nagradu Oscar prikazan je i na prestižnim festivalima u Torontu, San Sebastianu, Bejrutu, Abu Dhabiju i Zagrebu gdje je naišao na izuzetne reakcije publike.

Paralelno sa publikom prestižnih svjetskih festivala, "Cirkus Columbiju" trenutno može vidjeti i bh. publika u kinima u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli, Ilijašu, Brčkom, a u narednoj sedmici krenut će i njegova distribucija u Mostaru i Gračanici.