Najbolji domaći film u 2010.
0

Circus Columbia osvojio srca bh. publike

Sarajevo-x.com
Ekipa filma "Circus Columbia"
Ekipa filma "Circus Columbia"
I ova godina je, bez obzira na sve poteškoće, bila plodna za bh. kinematografiju i sve ljubitelje sedme umjetnosti. Svoje premijere doživjelo je nekoliko domaćih filmova, koji su našli put do srca svojih gledatelja.

Sudeći prema rezultatima ankete provedene na našem portalu, ljubiteljima dobrog filma u 2010. godini najviše se dopalo posljednje ostvarenje bh. oscarovca Danisa Tanovića Circus Columbia. Za Circus Columbiju kao najbolji film u 2010. godini glasalo je tačno 50 posto učesnika u našoj anketi.

Osim naših čitatelja kvalitet ovog filmskog ostvarenja prepoznali su i članovi komisije Udruženja filmskih radnika u BiH, koji su Circus Colubiju kandidovali za nominaciju za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji za najbolji strani film.

Anketa: Koji bh. film u 2010. godini smatrate najboljim?

Jasmila Žbanić i ove je godine postigla veliki uspjeh snimanjem filma o još jednom temi koja je izazvala različite, ali jednako žestoke reakcije publike.

Film "Na putu" svoju je priču počeo 18. februara na Berlinaleu, gdje je doživio svjetsku premijeru. Oduševio je filmske kritičare, ali i "običnu" publiku širom svijeta.

U anketi najčitanijeg bh. portala Sarajevo-x.com film sarajevske režiserke zauzeo je drugo mjesto. Dvadeset posto naših čitatelja izabralo je film o ljubavnoj priči između Lune i Amara kao najbolje filmsko ostvarenje 2010. godine.

Beznađe onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici, a pritom su izgubili svoje najdraže, dobilo je svoju ekranizaciju u sjajnom filmu Ahmeda Imamovića Belvedere.

Intimna priča o onima koji su preživjeli genocid u Srebrenici svidjela se i našim čitateljima. Njih 15 posto izabralo je Belvedere kao najbolji domaći film u 2010. godini.

Mjesto iza Belvederea zauzela je Jasmina režisera i scenariste Nedžada Begovića. Za film o ljudskoj i humanoj priči glavnih protagonista filma, koje igraju Zijah Sokolović i Nada Đurevska, glasalo je osam posto posjetitelja portala Sarajevo-x.com.

Pet posto naših čitatelja ocijenilo je kao najbolji film mladog režisera Saše Hajdukovića, dok su Ostavljeni Adisa Bakrača najbolji bh. film prema mišljenju dva posto učesnika u anketi.