Odluka stručne komisije
0

"Circus Columbia" bh. kandidat za Oscara

Sarajevo-x.com
Ekipa filma "Circus Columbia"
Ekipa filma "Circus Columbia"
Bosanskohercegovački kandidat za nominaciju za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji za najbolji strani igrani film je "Circus Columbia", reditelja Danisa Tanovića.

Ovu odluku je donijela devetočlana komisija u ime Udruženja filmskih radnika BiH u sastavu: reditelji Aida Begić, Faruk Lončarević, Vefik Hadžismajlović, Pjer Žalica, Branko Vekić, scenaristica i producentica Elma Tataragić, reditelj i producent Ademir Kenović, kostimografkinja Lejla Graho i montažer Miralem S. Zubčević.

Kandidovani filmovi bili su još i "32. decembar" Saše Hajdukovića, "Jasmina" Nedžada Begovića i "Na putu" Jasmile Žbanić.

Filmovi kandidati su morali ispuniti uslove Američke akademije, među kojima je i uslov da je film distribuisan u BiH najmanje sedam dana uzastopno, u periodu od 1. oktobra 2009. do 1. oktobra 2010. godine.

Udruženje filmskih radnika BiH uputilo je čestitke reditelju, producentima i ekipi filma "Circus Columbia", te podsjetilo da je film premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu publike, a u međuvremenu je uspješno prikazan na filmskim festivalima u Veneciji, Torontu i San Sebastianu.

Dodajmo i to da je Tanovićev film u anketi portala Sarajevo-x.com do proglašenja kandidatom za nominaciju za Oscara dobio najviše glasova (51%).