Film/TV
0

Ciklus "Bluz" na programu TVSA

Sarajevo-x.com
U programu TVSA, od petka, 5. oktobra u ponoć, premijerno će započeti Ciklus "Bluz“ koji predstavlja seriju impresionističkih filmova. Ciklus će trajati sedam sedmica, a započet će filmom Martina Scorsesea “Feel like going home”.

Ciklus “Bluz” obuhvata sedam dugometražnih dokumentarnih filmova, snimljenih pod umjetničkim vodstvom Martina Scorsesea. Ostali autori su imena svjetske kinematografije kao što je Wim Wenders, Richard Pearce, Marc Levin te Clint Eastwood.

U ovim filmovima svaki režiser istražuje muziku kroz sopstvene veze s njom, u pokušaju da uhvati srž bluza, njegov emotivni utjecaj i otkrije na koji je način ta muzika ostavila dubok trag na ljude širom svijeta.

Sedmorica vodećih svjetskih režisera, i sami ljubitelji bluza, rasvjetljavaju nastanak i razvojni put muzike koja je inspirisala mnoge muzičare i muzičke stilove, prateći put od brodova koji su prevozili robove iz Afrike, preko delte Misisipija do Čikaga današnjih dana.

Serija je motivisana centralnom temom, kako je bluz evoluirao od parohijskih folk pjesama do statusa univerzalnog jezika, a prati put muzike od Afrike, preko cijele Amerike, duž Evrope i ponovo nazad, istražujući njen utjecaj na modernu muziku.

Ukratko, to je putovanje od delte bluza Roberta Johnsona u pjesmi “Love in Vain”, do transcedentalne himne Johna Coltranea “A Love Supreme”.

Ciklus počinje filmom “Feel like going home” Scorsesea, a obuhvata i “The soul of a man” Wendersa, “The road To Memphis” Pearcea, “Godfathers and sons” Levina, kao i “Red, white & blues” Maikea Figgisa sa intervjuima na desetine najvažnijih učesnika britanskog bluz pokreta, kombinovanih s novom muzikom snimljenom na jam sasionu u čuvenom Ebi Roud studiju, uz učesće velikog broja muzičkih zvijezda.

Biće prikazan i Eastwoodov “Piano blues”, u kojem taj režiser i pijanista istražuje svoju, cio život dugu, pasiju prema piano bluzu, koristeći rijetke historijske snimke, intervjue i nastupe živih legendi kao sto su Ray Charls, Fats Domino i Dr. John.

Ciklus se završava filmom “Warming by the devil’s fire” Charlsa Barneta, koji istražuje sopstveno djetinjstvo kada je često putovao između Los Angelesa i Misisipija, rastrzan između ujaka koji je volio bluz i majke koja je vjerovala da je to đavolska muzika.