Film/TV
0

Četvrti Bh. Filmski Festival u New Yorku

Sarajevo-x.com
Ovogodišnji Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) u New Yorku zvanično počinje 11. maja u poznatom Tribeca kinu koje je inače domaćin Tribeca Film Festivala, a trajat će i narednog dana. Program se sastoji od dvanaest filmskih ostvarenja.

Ovaj jedinstveni kulturni događaj koji organizuju dvije neprofitne organizacije u New Yorku - "Radio Glas Bosne i Hercegovine" i "Akademija Bosne i Hercegovine" nastoji predstaviti bosanskohercegovačku kinamatografiju, a ovaj služi kao platforma za međunarodnu promociju mladih talenata bosanskohercegovačkog filma.

“Oduševljeni smo ovogodišnjim programom, koji se sastoji od radova mladih i međunarodno priznatih režisera”, izjavila je Leila Rachidi, član Odbora za Selekciju Filmova BHFF™-a.

“Činjenica da će se ovogodišnji festival održati u poznatom Tribeca kinu govori dovoljno o našem razvoju.”

Ovogodišnji program se sastoji od dvanaest filmova, od kojih su mnogi već dobili određena priznanja na drugim filmskim festivalima širom svijeta. Selekciju čine igrani, kratki i dokumentarni filmovi sa različitim temama koji ilustriraju bosanskohercegovačku kinematografiju, historiju i kulturu.

Ove godine BHFF™ će dodijeliti nagradu publike za najbolji kratki ili igrani film i BHFF™ nagradu publike za najbolji dokumentarni film. Ove dvije nagrade biti će dodijeljene u znak sjećanja na nedavno preminulog filmskog režisera Benjamina Filipovića, profesora na Akademiji Scenskih Umjetnosti u Sarajevu i predsjednika Udruženja Filmskih Radnika Bosne i Hercegovine.