Sutra dodjela nagrada
0

Četvrta večer NAFF-a: Prikazano 10 filmova u takmičarskom programu

S.H.P.
"The Great Corelli"
"The Great Corelli"
Četvrti dan Festivala animiranog filma u Neumu završio je projekcijom 10 filmova u takmičarskom programu. Najviše prikazanih filmova dolazi iz Francuske, ali su se tu našli i filmovi iz Irana, Češke Republike, Francuske, Kine, Njemačke, Latvije i Izraela.

U sklopu deset vrhunskih ostvarenja iz svijeta animacije smjestio se i film "St. Moritz" iz Izraela, autora Josepha Balaclava. Film govori o odnosu sina i majke, koji je na testu tijekom procesa čišćenja kuće.

"St.Moritz"

"Prvo je trebao biti dokumentarac, ali je bila katastrofalna ideja. Pa sam krenuo s animacijom. Krenuo sam od imena 'St.Moritz' jer kad god bih došao kući, trebalo bi je čistiti, a tu je u blizini uvijek bio proizvod za čišćenje pod imenom 'St.Moritz', otrovna supstanca nazvana po glamuroznom mjestu na Alpama", kazao je autor filma Joseph Balaclav.

Joseph Balaclav
Joseph Balaclav

Baclav je naglasio i kako je animacija vrlo komplicirana, da je cijeli proces bio jako težak i zbog činjenice da priča lična. Dodao je i kako je u Izraelu industrija animacije mala, te da je teško dobiti novac za produkciju filma.

O stanju produkcije animiranog filma govorio je i autor španskog filma "The Great Corelli" Abel Carbajal. Carbajal je pojasnio kako je Španija nekada imala nekoliko dobrih stop-motion studija, a upravo njegov film je urađen u stop-motion tehnici.

"Nisam siguran oko trenutne situacije ali ono što sam čuo jeste da je vrlo teško finansirati stop-motion produkcije. Zato je mnogo stop-motion animatora i umjetnika iz ove zemlje uglavnom prisiljeno seliti i raditi negdje vani u većim produkcijama, kao što je to primjer u mom slučaju", kazao je on.

Abel Carbajal
Abel Carbajal

Njegov film "The Great Corelli" priča je o mladom i uspješnom mađioničaru, čija karijera kreće nizbrdo u momentu kada najbolji trikovi propadnu.

"Oduvijek sam volio magiju, otkako sam bio dijete. Kada sam odlučio uraditi stop-motion diplomski kratki film, nekako mi je bilo smisleno uraditi film o magiji. Na neki način je stop-motion magija je za mene. To je trik, iluzija. Pretpostavlja specifične tehnike koje kreiraju iluziju ne samo pokreta nego i života i misli u animiranim objektima. To je samo po sebi fascinantno, a film o mađioničaru to sve nekako povezuje i ima smisla", izjavio je španjolski autor Abel Carbajal.

Da li će priča o magiji imati magiju i da odnese neku od nagrada na ovogodišnjem izdanju NAFF-a odlučit će članovi stručnog žirija.

Podsjećamo, ove godine na konkurs je pristiglo rekordnih 1960 animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta, od kojih je 67 ušlo u takmičarski program i 31 film u program panorama.

Filmovi koji se prikazuju u ove dvije kategorije dolaze iz 33 zemlje svijeta. Festival se završava 2. jula 2020. kada će zbrojem ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.