Film/TV
8

Četiri nova filmska ostvarenja u Cinema Cityju

Od 5. do 11. februara na repertoar Cinema Cityja stižu četiri nova filmska ostvarenja "Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet", "Jupiter u usponu", "Birdman" i "Snajperist".
"Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet" (Foxcatcher) je biografska, sportska drama, reditelja Bennetta Millera, a glavne uloge tumače Channing Tatum, Steve Carrell i Mark Ruffalo, nominiran je u pet kategorija za nagradu Oscar.

Kada dobitnika zlatne olimpijske medalje u hrvanju Marka Schultza bogataš John du Pont pozove na svoje imanje kako bi mu pomogao trenirati za nadolazeće Olimpijske igre u Seoulu 1988. godine, Schultz odmah pristaje nadajući se da će konačno izaći iz sjene vlastitog brata Davea. Vođen skrivenim namjerama, Du Pont Schultzovo treniranje i "treniranje" ostatka prvoklasnog hrvačkog tima vidi kao priliku da dobije poštovanje društva u kojem se kreće, ali i – što je puno važnije – svoje majke.

U početku je Mark opčinjen pažnjom koju mu Du Pont pruža pa ga počne gledati kao neku vrstu očinske figure čije odobravanje mora dobivati konstantno. Iako mu u početku pruža potporu, Du Pontova kompleksna osobnost uskoro se mijenja i on Marka uvodi u nezdravi svijet koji ugrožava njegovu karijeru.

Njegovo ponašanje i okrutne psihološke igre uskoro počnu ugrožavati Markovo ionako poprilično nestabilno samopouzdanje. U međuvremenu, Du Pont je fiksiran na Davea koji mu ne popušta i vjeruje da postoje stvari koje novac ne može kupiti. Uz rastuću Du Pontovu paranoju i razdvojenost dvojice braće, ovaj trio uskoro kreće prema tragediji koju nitko nije mogao predvidjeti...

"Jupiter u usponu" (Jupiter Ascending) je naučna fantastika rediteljskog dvojca Andyja i Lanae Wachowskog, glavne uloge tumače Mila Kunis, Channing Tatum i Sean Bean.

Jupiter Jones rođena pod zvjezdanim nodnim nebom i sa znacima koji su predskazivali da je predodređena za velika djela. No, u stvarnosti, sada odrasla Jupiter obična je čistačica. Stvari se mijenjaju kada genetski modificiran bivši vojnik Cain dođe na Zemlju s namjerom da je pronađe. Jer, njen genetski zapis govori da se radi o osobi koja može poremetiti ravnotežu u svemiru...

"Birdman" je drama/komedija reditelja Alejandroa González Inárritua, u glavnim ulogama su Michael Keaton, Edward Norton, Zach Galifianakis. Film ima sedam nominacija za nagradu Oscar.

Fantastična satira show businessa čiji je glavni junak Riggan Thomson (Michael Keaton), glumac kojeg svi već godinama gledaju isključivo kao superjunaka Birdmana zbog specifične trash uloge koju je jednom odigrao. Kako bi se napokon odlijepio od žutog ptičjeg kostima, posrnuli Riggan planira postaviti predstavu na Broadwayu. Za nju je sam napisao scenarij, njen je reditelj te jedan od glumaca. No, put do ponovne slave sve je samo ne lak...

"Snajperist" (American Sniper) je biografska drama, akcija reditelja Clinta Eastwooda, a glavne uloge tumače Bradley Cooper, Sienna Miller i Jake McDorman. "Snajperist" ima šest nominacija za nagradu Oscar.

Poslan u Irak kako bi štitio svoje saborce Chris Kyle (Bradley Cooper) uskoro je dobio nadimak Legenda, a postao je nadaleko poznat i s neprijateljske strane, te mu ucijenjena glava. Uprkos životnoj opasnosti i porodici koja je strepila kod kuće, Chris je odradio četiri misije u Iraku slijedeći moto američke mornarice "ne ostavljaj nijednog čovjeka iza sebe". No nakon što se vratio kući, svojoj supruzi Tayi Renae (Sienna Miller) i djeci, Chris je shvatio da se radi o ratu u kojem ne može pobijediti.

Film "Snajperist" snimljen je prema knjizi koju je napisao sam Chris Kyle.