Film/TV
23

Četiri nova filma u Cinema Cityju

Od 5. do 11. marta na repertoar Cinema Cityja stižu četiri nova filmska ostvarenja: "Velike oči", "Chappie", "Gorčilo - jeli li to došao da me vidiš?" i "Nepokoren".
"Velike oči" (Big Eyes) je biografska drama reditelja Tima Burtona, a glavne uloge tumače Amy Adams, Christoph Waltz i Jason Schwartzman.

Walter Keane tokom 50- tih i početkom 60-tih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najpopularnijih slikara na svijetu, poznat po platnima s kojih su tužno gledale djevojčice velikih očiju. Da on nije autor svojih djela vjerojatno se nikada ne bi ni doznalo da njegova supruga Margaret nije odlučila progovoriti u javnosti. Bitka za vrijedna djela i planetarnu slavu otkrila je i mnogo prljavih detalja koje je skrivao njihov naoko savršen brak...

"Chappie" je akcijski triler, od redatelja hvaljenih filmova "District 9" i "Elysium" u kojem su glavne uloge ostvarili Sharlto Copley, Dev Patel, Sigourney Weaver i Hugh Jackman.

Svako rođeno dijete dolazi na svijet prepuno obećanja, a takva je situacija i s Chappiejem: on je nadaren, poseban, pravo čudo. Poput svakog djeteta, Chappie će ubrzo doći pod utjecaj okoline koja ga okružuje – dobre i loše – te će se morati osloniti na svoje srce i dušu kako bi pronašao svoje mjesto u svijetu i postao samostalan. Ali zbog jedne stvari Chappie se razlikuje od svih ostalih: on je robot.

Prvi robot s mogućnošću samostalnog razmišljanja i vlastitih osjećaja. To je opasna ideja, ali i izazov koji će Chappieja dovesti u sukob s moćnim, razarajućim silama kojima je jedini cilj pobrinuti se da Chappie ostane jedini primjerak svoje vrste...

"Gorčilo - jeli li to došao da me vidiš?" je drama, komedija, redatelja Milana Karadžića, a u glavnim ulogama su Mima Karadžić, Dubravka Drakić i Andrija Milošević.

Radnja filma je smještena u crnogorskom selu, u brdima, u ljeto 1968. godine. U jeku izgrdanje infrastrukture u SRFJ, u naporima da se siromašni sjever Crne Gore putevima poveže s jugom, u malo selo dolazi geometar Laza (Viktor Savić), kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta. Sa njim će doći Klara, njegova žena (Helena Aksamit), balerina iz Novog Sada, koja mora da tokom ljeta održava kondiciju za jesenju sezonu.

Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji, kako reaguju na dolazak ljudi koji žive nekim drugačijim životom od njihovog, jer za bolje ne znaju, samo je jedna od linija priče...

"Nepokoren" (Unbroken) je epska drama rediteljice Angeline Jolie, a glavne uloge tumače Jack O Connell, Domhnall Gleeson i Garrett Hedlund.

Oskarovka Angelina Jolie režira i producira film "Nepokoren", epsku dramu koja prati nevjerovatan život olimpijca i ratnog heroja Luisa Zamperinija koji je, pored još dva člana posade, preživio u čamcu 47 dana poslije gotovo fatalnog pada aviona u drugom svjetskom ratu, da bi ga zatim uhvatila japanska mornarica i poslala u zatvorenički logor.

Adaptiran po uzoru na izuzetno popularan roman Lore Hilenbrand, "Nepokoren" oživljava na velikom platnu nevjerovatnu i istinitu Zamperinijevu priču o žilavoj snazi ljudskog duha.