Dvostruka oskarovka
17

Cate Blanchett glumit će u prvom Almodovarovom filmu na engleskom jeziku

N. O.
Pedro Almodovar i Cate Blanchett (Foto: Twitter)
Pedro Almodovar i Cate Blanchett (Foto: Twitter)
Cate Blanchett službeno je potpisala ugovor za glavnu ulogu u prvom igranom filmu Pedra Almodovara na engleskom jeziku, "A Manual for Cleaning Women".

Film je adaptacija istoimene zbirke kratkih priča Lucije Berlin, koja uključuje 43 priče o ženama na više vrsta zahtjevnih poslova.

Za Variety je potvrđeno da je projekat u ranoj fazi razvoja, a glumicina producentska kuća Dirty Films producira film za New Republic Pictures, u saradnji sa El Deseom.

Blanchett je cijenjena glumica i dvostruka oskarovka koja je prestižnu nagradu osvojila za uloge u "The Aviatoru" (2004) za sporednu glumicu i "Blue Jasmine" (2013) za glavnu glumicu.

I ove godine se špekuliše o mogućoj nominaciji zahvaljujući njenim izvedbama u filmovima "Nightmare Alley" Guillerma del Tora i "Don't Look Up" Adama McKaya. Pored "Manuala", trenutno ima tri dodatna filma koji trebaju izaći u 2022. godine - "TÁR" Todda Fielda, "Pinokio" Guillerma del Tora i Marka Gustafsona i "Borderland" Elia Rotha.

Almodóvar je o novom projektu govorio u decembru, rekavši za Variety da je scenario pisao na španskom prije nego što ga je preveo na engleski. Prošle godine napisao je i režirao "Parallel Mothers" za Sony Pictures Classics sa oskarovkom Penelope Cruz, koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Venecijanskom filmskom festivalu.