{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Captain Phillips" višestruki kandidat za nominacije za Oscara

10.10.2013. u 14:45
0
1
"Captain Phillips" višestruki kandidat za nominacije za Oscara
0
"Captain Phillips" višestruki kandidat za nominacije za Oscara
Američki glumac Tom Hanks ponovo se našao u ulozi prosječnog čovjeka u nesvakidašnjim okolnostima, a njegov novi film "Captain Phillips" je priča o teretnom brodu koji otimaju somalski pirati.
Film je, u hiperrealističnom stilu, režirao britanski reditelj Paul Greengrass, a ostvarenje je potencijalni višestruki kandidat za nominacije za Oscara. Baziran je na knjizi "Kapetanova dužnost", autobiografiji kapetana Richarda Phillipsa, priči o napadu somalskih pirata 2009. godine na brod Maersk Alabama, prvi oteti američki brod u posljednjih 200 godina.

Nakon što propadne pokušaj uzimanja čitave posade za taoce, pirati kidnapuju samo kapetana i stavljaju ga u zapečaćeni čamac za spašavanje. Kapetana spašava američka specijalna jedinica Seals, a tri od četiri pirata su ubijena. Preživjeli je uhapšen i doveden na suđenje u SAD-u.


Greengrass je na svoj specifičan, dokumentarni način ispričao priču kao triler, fokusirajući se na tenzije između Phillipsa i vođe pirata. Čak je i zabranio glumcima koji su glumili pirate da se susretnu sa onima koji su glumili posadu prije snimanja scena napada, kako bi se pojačale tenzije.

U stvarnom životu, priča kapetana Phillipsa nije bila tako herojska kao na filmu, a veliki broj članova posade tužio ga je za ignorisanje upozorenja da se drži dalje od somalske obale i, samim tim, nehotično ugrožavanje njihovih života.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: