Film/TV
0

Cannes: Nagradu za najbolji film dobiva...

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
60. filmski festival u Cannesu približio se kraju, a prema mišljenjima filmskih kritičara nagradu za najbolji film u nedjelju bi mogli dobiti socijalno osviješteni rumunjski film o ilegalnim pobačajima ili filmska priča braće Coen o nemilosrdnom ubici u Teksasu.

Stephen Frears, redatelj filma "The Queen", predsjedava žirijem koji treba odlučiti koji će od 22 izvrsna filma dobiti Zlatnu palmu, glavnu nagradu Filmskog festivala u Cannesu. Ove godine je izuzetno snažna konkurencija, budući da sudjeluje mnogo filmova koji se bave ozbiljnim temama poput smrti, starenja i rata.

"4 Months, 3 Weeks and 2 Days", film Cristiana Mungiua, obrađuje priču o studentici iz komunističke Rumunije koja prolazi pravi pakao kako bi se pobrinula da njena prijateljica ilegalno abortira. Anamaria Marinca je odigrala fantastičnu ulogu, te se zasluženo takmiči za titulu najbolje glumice.

U filmu braće Coen, "No Country for Old Men", Javier Bardem igra hladnokrvnog ubicu koji teroriše zapadni Teksas, a legendarni Tommy Lee Jones se pojavljuje u ulozi ostarjelog policajca koji pokušava uhvatiti ubicu.

Ostali snažni konkurenti su: "Persepolis", neobičan film sa interesantnim animacijama Marjane Satrapi i Vincenta Paronnauda, koji predstavlja adaptaciju Satrapijeve grafičke novele istog naziva; i njemačko-turska kros-kulturalna priča Fatiha Akina, "The Edge of Heaven".

Među nominiranima za Zlatnu palmu našli su se i film Quentina Tarantina "Death Proof,"o "ubici na točkovima", te "Promise Me This", Emira Kusturice koji je već dva puta osvojio Zlatnu palmu: 1985. godine za film "Otac na službenom putu" i 1995. godine za film "Undergorund".

Prošle godine Zlatnu palmu je osvojila irska ratna drama "The Wind that Shakes the Barley", redatelja Kena Loacha.