"Pogrešan raspored zvijezda"
5

Cameron uvažio mišljenje astronoma i ponovo snimio scenu

Klix.ba
Režiser James Cameron je bio prinuđen da ponovo snimi neke scene Titanica u 3D verziji nakon što se astronom požalio na pogrešan raspored zvijezda u sceni kada brod potone. Vodeći ekspert astronomije Neil deGrasse Tyson je poslao email u kojem objašnjava poziciju zvijezda 1912. godine, a Cameron je iznova snimio scenu kada Rose nakon potonuća broda legne na dasku i gleda u nebo.

Cameron, koji važi za perfekcionistu, je odgovorio Tysonu zamolivši ga da mu pošalje mapu tačne pozicije zvijezda i sada je to uključio u 3D verziju filma.

"Neil deGrasse Tyson mi je poslao email kritike govoreći da u sceni u kojoj Rose liježe na dasku i gleda zvijezde nije ona mapa zvijezda kakva je bila 1912. godine. Trebao sam znati pravu mapu. Zato sam ovaj put uradio ispravno", rekao je Cameron, prenosi portal Telegraph.

Američki astronom je rekao da bi Cameron trebao znati da je 15. aprila 1912. godine u četiri sata i dvadeset minuta ujutru pozicija zvijezda bila zapravo drugačija od one koju je prikazao u svom filmu.