Film/TV
0

Cameron i "Fox" snimaju nastavke "Avatara"

SRNA
Filmski studio "Fox" i režiser David Cameron objavili su danas plan o snimanju dva nastavka filma "Avatar", najvećeg bioskopskog hita svih vremena.

Cameron je obećao fanovima da u nastavcima neće odstupiti od vizuelnog stila i naučno fantastične priče o narodu Navi, koji se bori protiv ljudske rase za svoju slobodu i odbranu prirode na izmišljenom mjesecu Pandori.

"Avatar 2" trebalo bi da stigne u bioskope u decembru 2014. godine, a treći film biće prikazan naredne godine.

"Avatar je doživljen kao epsko djelo fantazije - svijet koji publika može da posjeti na različitim medijskim platformama, a ovo je trenutak kada se pokreće sljedeća faza tog svijeta", saopćio je Cameron.

Kombinacija do tada neviđenih trodimenzionalnih efekata, akcionih scena u holivudskom stilu i avanturističke priče donijela je prvom filmu rekordnu zaradu od 2,8 milijardi dolara.

Film je zaradio osam nominacija za Oscara, a dobio je tri. Takođe je dobio nagradu Zlatni globus za najbolji film godine.

Nismo imali veći prioritet, nit možemo da osjetimo veće zadovoljstvo, nego da omogućimo Jimu da nastavi da širi svoju viziju svijeta Avatara", saopćili su predsjednici "Foxa" Jim Gianopulos i Tom Rothman.

Snimanje nastavka "Avatara" zakazano je za sljedeću godinu.