Dobio ocjenu 4,89
804

"Braća Musemić" je po izboru publike najbolji film na AJB DOC-u

I. S.
Najbolji film po izboru publike na šestom AJB DOC Film Festivalu je "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića.

Posljednjeg dana šestog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 8. do 12. septembra u Sarajevu, odabrani su najbolji dokumentarci i dodijeljena priznanja, a nagrada publike objavljena je naknadno jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju.

Uvjerljivo najveći broj glasova i ocjenu 4,89 osvojio je film iz selekcije AJB Prikazuje "Braća Musemić" domaćih autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića, inspirisan braćom Vahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama FK Sarajevo.

"Zahvaljujemo se publici jer Nagrada publike je najvažnija nagrada. Također se zahvaljujemo porodici Musemić što su nam bili podrška tokom snimanja filma, a bilo je i veliko zadovoljstvo raditi s ekipom Al Jazeere", kazao je sportski novinar i autor filma Edin Isanović.

Režiser Nihad Ušanović također je zahvalio publici na nagradi i dodao:

"Nismo razmišljali o nagradama i prilikom snimanja naš cilj je bio da priču o braći Musemić i njihovoj porodici pokažemo na drugačiji način, a nadamo se da smo u tome uspjeli. Zadovoljstvo je bilo raditi priču i arhivirati nešto što se tiče sporta i velikih zvijezda kao što su braća Musemić, jer u odnosu na sportske reportaže, imali smo drugačiji pristup te smo dokumentaristički uspjeli da dođemo do materijala. Ono što zabilježimo to ostaje za sva vremena, a imali smo sreću da posljednje dane života Vahidina zabilježimo i to ostaje u amanet generacijama."

Braća Musemić su s FK Sarajevo osvojila naslov prvaka Jugoslavije, a njihova simbioza s bordo ekipom traje dugi niz godina. Priča počinje u njihovom rodnom gradiću Janji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u Semberiji koja je iznjedrila brojne svjetski poznate nogometaše poput Save Miloševića, Admira Smajića i Luke Jovića.

Ovo je priča i o njihovom djetinjstvu na obalama Drine i Janje, talentu, posvećenosti uspjehu te Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema nogometu. Proglašenjem i dodjelom Nagrade publike završeno je ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala.