Zamjenik premijera Turske
27

Bozdag: Serija "Sulejman Veličanstveni" je neistina i kleveta

Anadolija
Bekir Bozdag
Bekir Bozdag
Zamjenik premijera Turske tokom posjete Tiraniizjavio je za agenciju Anadolija da serija “Sulejman Veličanstveni”, inače jedna od najgledanijih serija u zemljama Balkana, nije u skladu sa stvarnom historijom.

“Kada su serije povezane sa historijskim karakterima, očekuje se da budu u skladu sa historijskom stvarnošću. Međutim, ako pogledamo seriju 'Sulejman Veličanstveni', možemo vidjeti da nije utemeljena na stvarnim događajima i radi se o izmišljenim scenama”, kazao je Bozdag.

Dodao je da je “potrebno da ljudi znaju da je većina stvari u ovoj seriji utemeljena na lažima i na kleveti.”

Također je objasnio da je svaki dobronamjeran i objektivan umjetnički i flimski rad dobrodošao kako bi javnost saznala pravu istinu o ovom velikom i poznatom svjetkom vladaru.

“Mi nismo protiv televizijskih serija koje bi Sulejmana Veličanstvenog prikazale onakvim kakav je on u stvarnosti bio. Mi se protivimo serijama koje iskrivljuju poznate historijske činjenice, i koje iznose klevetu o stvarnim događajima”, izjavio je Bozdag.

On je kazao je da se oštro protivi zloupotrebi historijskih činjenica, jer time se želi nanijeti šteta stvarnoj historiji.

“Normalno je da se raspravlja o serijama. Posebno zato jer je ova serija postala vrlo gledana ne samo na Balkanu i u Turskoj nego i u mnogim državama u svijetu. Ne protivimo se seriji koja bi pošteno i istinito opisala Sulejmana Veličanstvenog. Mi nismo protiv serije, ali jesmo protiv toga da se iskrivljuju stvarne historijske činjenice”, rekao je Bozdag.