Film/TV
0

"Bournov ultimatum" zaradio 70 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP;
Foto: AP;
Treći filmski nastavak koji prati avanture špijuna Jasona Bourna na vrhu je po zaradi ovog vikenda. Sa sumom od 70 miliona dolara postao je film koji je najviše zaradio svojim otvaranjem u augustu.

Treći nastavak o Jasonu Bourneu zaradio je 70, 2 miliona dolara od prikazivanja u SAD-u i Kanadi te time prestigao i svoja prijašnja dva filmska nastavka bazirana na triler romanima Roberta Ludlama.

Ovaj film je sa prvog mjesta potisnuo i "The Simpson Movie" koji je prošle sedmice bio na prvom mjestu sa oko 45 miliona dolara razlike u zaradi. Filmska verzija kultne animirane serije Simpsonovi do sada je zaradila 315 miliona dolara.

Prvi dio filmova o špijunu Bourneu koji je izašao 2002. godine, "The Bourne Identity" zaradio je 27,1 milion dolara u prvom vikendu prikazivanja u kinima. Drugi dio "The Bourne Supremacy" ostvario je zaradu od 52,5 miliona 2004. godine, a treći dio je ubjedljivo najbolje prošao sa 70 miliona.

Istraživanje koje je radio Universal je pokazalo da je 90% gledatelja koji su ovaj vikend išli gledati treći nastavak, gledalo i prethodna dva filma o Bourneu.

Zbog pozitivnih kritika te interesa publike, mnogi Matta Damona nazivaju novim Jamesom Bondom.

Prema podacima "Media By Numbers LCC" i prodaji karata u kinima, trenutni poredak filmova po zaradi je sljedeći:

  1. "The Bourne Ultimatum" 70.2 miliona

  2. "The Simpsons Movie" 25.6 miliona

  3. "Underdog" 12 miliona

  4. "I Now Pronounce You Chuck & Larry" 10.5 miliona

  5. "Hairspray," 9.3 miliona

  1. "Harry Potter and the Order of the Phoenix," 9.3 miliona

  2. "No Reservations" 6.6 miliona

  3. "Transformers" 6 miliona

  4. "Hot Rod" 5 miliona

  5. "Bratz" 4.3 miliona