{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanska Amerikanka na SFF-u: Potraga za identitetom u filmu "Finding Bosnia"

5.8.2015. u 10:52
64
22
Bosanska Amerikanka na SFF-u: Potraga za identitetom u filmu "Finding Bosnia"
64
Bosanska Amerikanka na SFF-u: Potraga za identitetom u filmu "Finding Bosnia"
Ivana Horvat imala je četiri godine kada je iz ratnog pakla Bosne i Hercegovine izbjegla u Ameriku. Odrasla je kao Amerikanka i odgojena u američkom duhu. Nakon više od decenije vratila se u rodni grad u potrazi za svojim identitetom i odgovorom na pitanje "Šta znači biti Bosanac?".
O svojoj potrazi za identitetom snimila je dokumentarac "Finding Bosnia" koji će biti prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Film prati njeno odrastanje nakon bijega iz rata i povratak u BiH u okviru kojeg želi otkriti korijene i bosansku stranu sebe.

Horvat je napisala scenarij, snimila i režirala film.U filmu se pojavljuju mnoge ikone BiH iz modernog vremena i perioda bivše Jugoslavije i govore o tome kako oni doživljavaju državu BiH. Među njima su Faruk Hadžiosmanović, Mirza Tanović i Berin Tuzlić. Riječ je dokumentarcu koji je snimljen na Ivanin način, spontan i pun dijaloga.

"Prilazila sam ljudima na ulici, u kafićima, taksiju i razgovarala s njima. Željela sam naučiti o svojoj zemlji i svemu što se dešavalo. Ovaj dokumentarac ne govori o ratu. To je jedna pozitivna priča u kojoj će se svako moći pronaći", rekla nam je Horvat ranije.

Film je sniman u Francuskoj, Kanadi, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Većina radnje dešava se u Sarajevu, gdje je Ivana rođena. Početkom rata pobjegla je s majkom van BiH i završila u Oregonu. U BiH je bila jednom kada je imala 13 godina i sada se sa 25 godina vratila kako bi pronašla sebe.

Film "Finding Bosnia" bit će prikazan 15. augusta u 16:45 sati u Cinema Citiyju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: