Film/TV
0

Bondarčuk ekranizira "Naseljeni otok" braće Strugacki

FENA
Boris Strugacki
Boris Strugacki
Sin čuvenoga ruskog režisera Sergeja Bondarčuka, Fjodor Bondarčuk, snima film po romanu braće Arkadija i Borisa Strugackog "Naseljeni otok", koji je jedan od najpopularnijih romana ruske fantastike.

Uoči 40. godišnjice svog romana, koju obilježavaju 27. maja, jedan od autora, Boris Strugacki, podsjetio je da je bilo više neuspješnih pokušaja ekranizacije toga djela.

"Pisan je scenarij, počinjalo je snimanje, a zatim bi sve nestalo kao san, kao jutarnja magla. Ne sjećam se više ni ko je režirao", kaže Strugacki, prenijela je agencija RIA Novosti.

Pisac ističe da ima povjerenja u Bondarčuka jer je vidio njegov film "Deveti odred", za koji je rekao da je dobar ratni film.

Braća Strugacki su 1968. godine izdavaču "Detgiz" i listu "Neva" ponudili roman čija tematika nije bila po volji tadašnjem režimu. U djelu se, između ostalog, ukazivalo na ograničavanje ličnih sloboda, prirodu terora i neophodnost da se promijeni svet.

Prema riječima Strugackoga, cenzura je zahtijevala promjenu imena lica, svakog spominjanja mjesta zbivanja, kao i aluzije na našu planetu.

Scenarij za film napisali su Eduard Volodarski i Marina i Sergej Đačenko, a ne autor. Za Arkadijeva života Boris je pisao i filmske scenarije, a sam, bez brata, nije želio da se time bavi.

Budžet filma koji režira Bondarčuk iznosi 36,5 miliona dolara.

U filmu će igrati Vasilij Stepanov, Julija Snigir, Petar Fjodorov, Aleksej Serebrjakov, Fjodor Bondarčuk, Sergej Garmaš i Goša Kucenko. Premijera prvog dijela filma očekuje se 18. decembra ove godine.