Film/TV
8

Bogdan, Knezović, Žilić i Gvozden u novom bh. filmu "Mrtve ribe plivaju na leđima"

Piše: M. N.
Mladi i talentovani bh. glumac Rijad Gvozden proveo je mjesec dana u Mostaru gdje je snimao film "Mrtve ribe plivaju na leđima" u režiji Kristijana Milića. Film je urađen po knjizi Josipa Mlakića koji je napisao i scenario.

Gvozden glumi lika Jozića koji je menadžer jedne firme u stečaju, a bavi se i košarkom.

"Moram priznati da je ovo jedno predivno iskustvo za mene i sretan sam da mi je Kristijan Milić dao priliku i ukazao povjerenje da budem dio ovog filma. Milić i dramaturg Robert Roklicer su vrlo otvoreni za sve prijedloge i to u biti nama glumcima puno olakša posao. To su ljudi koji ne robuju napisanim rečenicama, glumcima daju slobodu i onda je sve do nas, koliko smo maštoviti i koliko iskreno želimo da napravimo dobru stvar. Mislim da smo u konačnici svi veoma zadovoljni", rekao je Gvozden za Klix.ba.

Na ovom filmu sarađivao je sa hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom, Mariom Knezovićem i Edisom Žilićem.

"Sa Žilićem sam imao priliku raditi na japanskom filmu o Bošku i Admiri, dok je ovo prvi put da se u kadru srećem sa Bogdanom i Knezovićem. Smatram da je to jako dobar tim, međusobno smo se nadopunjavali, a sve s ciljem da naša priča bude što uvjerljivija, da bude iskrena, prirodna i bez glumatanja. To su divni momci, divno je kad film donese neka dobra draga prijateljstva", kazao je Gvozden.

Ističe kako je na setu bila divna atmosfera i da je okupljen vrhunski tim ljudi.

"Radujem se premijeri filma koja bi se trebala desiti u Mostaru, to je želja producenta, što bi ujedno i značilo jednu veliku zahvalnost građanima Mostara koji je mjesec dana bio filmski grad", rekao je Gvozden.

Radnja filma smještena je u poslijeratne godine u BiH provinciji, a jedina poveznica priče je bizarno samoubistvo koje je zapanjilo gradić.

"Autor kroz autentični izraz povezuje tužne ljudske sudbine, kroz jedno samoubistvo i 15 naizgled nepovezanih ljudskih sudbina. Radnja je smještena u bosanskoj provinciji, a otkriva tragičnost i besmislenost rata kao i njegovim posljedicama na buduće generacije. Ideja nezavršenog rata i otvorenih rana služi kao upozorenje da se nikad više ništa slično ne ponovi", stoji u opisu.