Film/TV
0

Bogat ljetni program u sarajevskom kinu Meeting Point

FENA
Kino Meeting Point u ljetnoj će programskoj shemi donijeti bogat program američke i evropske kinematografije, obogaćujući kulturnu ponudu Sarajeva tokom ljetnih mjeseci za sve poklonike sedme umjetnosti.

Jovan Marjanović iz Obala art centra istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će program tokom juna i jula činiti tri dijela - redovni repertoar, reprizna ostvarenja iz prethodnog perioda te specijalni program.

Naveo je da će u okviru redovnog repertoara biti prikazan dokumentarac Ulricha Seidla "U podrumu" o tajnama privatnih podruma svekolikog austrijskog stanovništva. Iako je inspiriran slučajem Fritzl, film pokazuje da ne skrivaju baš svi podrumi tako mračne tajne.

Najnoviji film kanadskog autora Xaviera Dolana "Mama" snažna je priča o težini majčinske ljubavi. "Pasolini" Abela Ferrare film je o misterijom obavijena tri posljednja dana u životu Pietra Paola Pasolinija u kojem slavnog italijanskog režisera glumi Willem Dafoe.

"Jedan od najbolje ocijenjenjih filmova s proteklog Vencijanskog filmskog festivala, francuski 'Daleko od ljudi' adaptacija je kratke priče Alberta Camusa smještene u doba alžirskog rata s Viggom Mortensenom u glavnoj ulozi", istaknuo je on.

Tu je i ostvarenje "Amour fou" austrijske rediteljice Jessice Hausner koji predstavlja jedan od najljepših umjetičkih filmova predstavljenih na filmskim festivalima prošle godine. "Banda djevojaka", jedan od najspominjanijih naslova prošle godine u Cannesu, energična je priča o odrastanju u francuskom predgrađu iz djevojačke perspektive.

Od holivudskih naslova tu su animirani filmovi - originalna 2D verzija Diznijevog "Inside out" i sinhronizirani "Minionsi", također u 2D-u. Iz Marvelove ekipe superheroja dolazi "Ant-man", a dozu Hollywooda osigurat će dugo očekivani film koji donosi nastavak kultne TV serije "Svita".

Filmovi u redovnom repertoaru u pravilu igraju jednu sedmicu.

Marjanović podvlači da će u okviru specijalnog programa 3. juna Francuski institut započeti novu seriju projekcija koje propituju igrani TV sadržaj nekad i sad, postavljajući ga na, za njega, nekarakteristični kinoekran.

Od 28. juna do 4. jula Meeting Point će biti domaćin Festivala Warm, tokom kojeg ratni reporteri i fotografi iz cijelog svijeta pokazuju svoje filmove i fotografije posvećene aktuelnim svjetskim konfliktima. Miniciklus filmova o Čečeniji programiran je neposredno prije i posije festivala Warm, te donosi dva naslova - austrijski "Macondo" rediteljice Sudabeh Mortezai i film francuskog oskarovca Michela Hazanaviciusa "Potraga".

U repriznom dijelu programa bit će prikazana ostvarenja "Divlje priče", "Selma", te "Pobješnjeli Max: divlja cesta".