Deset godina postojanja crtića
0

'Bob the builder' isprva bio nazvan Bill

Sarajevo-x.com
Nakon što je jedan od djeci najomiljenijih likova iz crtanih filmova 'Bob the builder' proslavio deset godina uspješnog emitiranja na malim ekranima, njegov kreator Keith Chapman odlučio se u javnosti prezentirati originalne skice ove animirane serije.

U prvobitnoj verziji 'Bob the builder' je bio predstavljen kao razdražljivi graditelj Bill, čije su lice ukrašavali tamni crni brkovi.

"Na ideju o ovoj animiranoj seriji sam došao svakodnevno posmatrajući građevinare tokom šetnje do posla. Jednoga dana sam zastao i na papiru icrtao bager, dizalicu, valjak, mješalicu... i tako je 'rođen' ovaj sada jedan od najpopularniji crtanih filmova", kazao je Chapman dodajući da se isprva dvoumio da li da glavnog lika nazove Bill ili Bob the builder. Prevagnuo je Bob.

Ova popularna animirana serija prvi put se počela emitirati 1999. godine na BBC-u, a danas doživljaje glavnog junaka ovog crtića prate djeca u više od 250 zemalja svijeta.

"Neizmjerno me raduje saznanje da djeca širom svijeta gledaju ovu animirani seriju, pjevaju pjesmu o Bobu i igraju se sa igračkama koje su osmišljene zahvaljujući ovom crtiću", kazao je kreator Chapman za britanski Telegraph.