Film/TV
0

"Blindness" otvara Kanski filmski festival

Sarajevo-x.com
Nakon što su filmske fanove danima držali u neizvjesnosti, organizatori Kanskog filmskog festivala odlučili su otkriti da će film “Blindness”, brazilskog režisera Fernanda Meirellesa 14. maja otvoriti filmski festival.

U filmskoj adaptaciji bestselera Josea Saramagoa, uloge su ostvarili Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover i Gael Garcia Bernal. Priča prati grad pogođen čudnom pandemijom sljepila.

Reditelj je od ranije poznato lice na Croisetteu. Riječ je o autoru proslavljenog filma “City of God”, premijerno predstavljenog kanskoj publici 2002. godine. Meirelles je kasnije režirao uspješne filmove “The Constant Gardener” i “City of Men”.

Za Palme d`Or će se takmičiti film Jamesa Graya, “Two Lovers”, sa Joaquinom Phoenixom i Gwyneth Paltrow u glavnim ulogama. Grayev film “We Own the Night” takmičio se za istu nagradu prošle godine.

U takmičarskom programu festivala naći će se film Laurenta Canteta, “Entre les murs”. Radi se o adaptaciji novele francuskog pisca Francoisa Begaudeaua. Film prati život francuskog profesora u srednjoj školi u surovoj četvrti. Begaudeau, koji je potpisnik scenarija zajedno sa Cantetom i Robinom Campillom, također glumi u filmu.

Kao što je i bilo očekivano, holivudska satira Barryja Levinsona, “What Just Happened?” zatvorit će festival 25. maja. Zvijezdi filma, Robertu De Nirou, će biti povjerene dvije funkcije na ceremoniji zatvaranja festivala. Osim što će predstavljati Levinsonov film, ovaj glumac će dodijeliti Palme d`Or pobjedniku takmičarskog programa, objavio je Reuters.