Venecija
0

VIDEO / "Black Swan" otvara 67. Mostru

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki režiser Darren Aronofsky imat će čast da svojim psihološkim trilerom "Black Swan" otvori ovogodišnji, 67. po redu, filmski festival u Veneciji, poznatiji pod nazivom Mostra.

U filmu Natalie Portman i Mila Kunis tumače likove balerina Nine i Lily, a prilikom borbe za ulogu u baletu Nina otkriva svoju tamnu stranu ličnosti.

Aronofsky je u ovom talijanskom gradu briljirao 2008. godine sa "The Wrestlerom", filmom u kojem je glavnu ulogu tumačio Mickey Rourke. U novom djelu, s kojim će se takmičiti za Zlatnog lava, bavi se njujorškim svijetom baleta.

Ukupno 24 filma nalaze se u ovogodišnjem takmičarskom programu, a bit će prikazano 79 premijera iz 34 zemlje, uključujući prvi put i Dominikansku Republiku.

Iranskom režiseru Jafaru Panahiju vlada njegove zemlje nije dozvolila da prisustvuje najstarijem filmskom festivalu na svijetu, te su mu oduzeli pasoš. Njegov novi film govori o periodu nakon iranskih predsjedničkih izbora 2009. Prethodnim uratkom "The Circle" Panahi se bavio temom odnosa prema ženama u Iranu, a 2000. je odnio Zlatnog lava.

Žiri Mostre predvodi Quentin Tarantino, a u njemu su i Francuz Arnaud Desplechin, Meksikanac Guillermo Arriaga i Talijan Gabriele Salvatores.

Neke od zvijezda koje će prisustvovati festivalu su Natalie Portman, Helen Mirren, Ben Affleck, Catherine Deneuve i drugi.

Ceremonija otvaranja 11-dnevnog festivala je zakazana za 19 sati, a nakon nje, u 20:30 sati će biti prikazan prvi film.

Mostra je prvi put održana 1932. godine u gradu u laguni, a danas ima budžet od 12 miliona eura, od kojih sedam miliona obezbjeđuje talijanska vlada.