{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu

F
13.6.2010. u 14:30
0
5
"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu
0
"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu
Film Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi" uvršten je na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi u deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije o toj temi, što redatelj Bulajić doživljava kao posebno priznanje filmu nakon 40 godina od njegova nastanka u produkciji tadašnjega Jadran filma.
Tako se "Bitka na Neretvi", našla među filmovima o tom velikom svjetskom ratu kao što "Most na rijeci Kwai" režisera Davida Leana, "Najduži dan" Kena Annakina, "Gori li Pariz" Renea Clementa i "Carstvo sunca" Stevena Spielberga.

"Uz nominaciju za Oskara među pet inostranih ostvarenja prije četiri decenije, ovo je priznanje od posebnoga značenja meni i mojim saradnicima jer potvrđuje da je 'Bitka na Neretvi' trajno opstala u svjetskoj kinematografiji", izjavio je Veljko Bulajić.

Podsjeća da je film nakon njegova pojavljivanja gledalo pet miliona ljudi u bivšoj Jugoslaviji te milion i pol u Hrvatskoj, dok ga je samo u prvome krugu prikazivanja u svijetu film vidjelo 350 milion gledatelja.

Te brojke, ističe Bulajić, višestruko su premašene prikazivanjem na televiziji, pa "Bitka na Neretvi" spada među najgledanije filmove u svijetu. Francuska televizija prikazala ga je tri puta, talijanska i kineska pet, RTL četiri puta, a više je puta prikazivan i na američkim TV stanicama.

Moskva će od 17. do 26. juna biti domaćin tog međunarodnog filmskog festivala koji je jedan od najstarijih na svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: