{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu

F
13.6.2010. u 14:30
0
5
"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu
0
"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu
Film Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi" uvršten je na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi u deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije o toj temi, što redatelj Bulajić doživljava kao posebno priznanje filmu nakon 40 godina od njegova nastanka u produkciji tadašnjega Jadran filma.
Tako se "Bitka na Neretvi", našla među filmovima o tom velikom svjetskom ratu kao što "Most na rijeci Kwai" režisera Davida Leana, "Najduži dan" Kena Annakina, "Gori li Pariz" Renea Clementa i "Carstvo sunca" Stevena Spielberga.

"Uz nominaciju za Oskara među pet inostranih ostvarenja prije četiri decenije, ovo je priznanje od posebnoga značenja meni i mojim saradnicima jer potvrđuje da je 'Bitka na Neretvi' trajno opstala u svjetskoj kinematografiji", izjavio je Veljko Bulajić.

Podsjeća da je film nakon njegova pojavljivanja gledalo pet miliona ljudi u bivšoj Jugoslaviji te milion i pol u Hrvatskoj, dok ga je samo u prvome krugu prikazivanja u svijetu film vidjelo 350 milion gledatelja.

Te brojke, ističe Bulajić, višestruko su premašene prikazivanjem na televiziji, pa "Bitka na Neretvi" spada među najgledanije filmove u svijetu. Francuska televizija prikazala ga je tri puta, talijanska i kineska pet, RTL četiri puta, a više je puta prikazivan i na američkim TV stanicama.

Moskva će od 17. do 26. juna biti domaćin tog međunarodnog filmskog festivala koji je jedan od najstarijih na svijetu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: