Iza kulisa
49

Bili smo na snimanju novog dugometražnog filma Igora Drljače "Tabija"

L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Vrijedni reditelj Igor Drljača ne pravi pauze te se nakon 25. SFF-a, na kojem je prikazan njegov film "Kamerni govornici", zaputio ka novim projektima. Već dvije sedmice radi na novom filmu radnog naziva "Tabija" u kojem se pojavljuju velika imena glumišta regiona.

"Trenutno smo na samoj sredini snimanja filma. Snimat ćemo ukupno 26 dana, a raditi na različitim lokacijama u Sarajevu i okolici", započeo je Drljača.

Radnja filma odvija se u Sarajevu, gdje se mladić s Alipašinog Polja zaljubi u djevojku iz Starog grada.

"To je ustvari ljubavna priča. Njih dvoje se zaljube, započnu vezu i zatim počinju brojne komplikacije. Toliko za sada mogu otkriti", s osmijehom nam priča reditelj.

Glumačku postavu filma čine mladi beogradski glumac Pavle Čemerkić, kao i glumica Sumeja Gordagan koja je, kako kaže Drljača, pozitivno otkriće s open calla. Osim toga, u filmu će se pojaviti i Alban Ukaj, Ermin Bravo, Jelena Kordić, Jasmin Geljo, Kerim Ćutuna, Dragan Jovičić i Hasija Borić.

"Ali opet, tu je dosta nepoznatih ljudi koji se prvi put pojavljuju na filmu. Sada snimamo manje dinamičnu scenu, radi se o ulasku u zgradu, dosta se toga dešava u pasažu koji je zapravo jedna neugodna situacija između Almira i Faruka. Oni su među glavnim likovima, a osim njih, tu je i Mona koju tumači Sumeja Gordagan", kaže.

Snimanje završava krajem septembra, a film će svjetlo dana ugledati početkom ljeta 2020. godine. Projekt za dugometražni igrani film "Tabija" dobio je nagradu Eurimages na Rotterdam Film Festivalu.