"Koncentriši se, baba"
11

Bili smo na setu novog filma Pjera Žalice: Porodična komedija kroz crni humor

E. Lj.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Nakon dugogodišnje pauze nagrađivani bh. reditelj Pjer Žalica počeo je snimati treći dugometražni film radnog naziva "Koncentriši se, baba". Ekipa portala Klix.ba uputila se u naselje Mošćanica u kojem je smještena Vila Atelier u kojoj se odvija kompletno snimanje novog Žalicinog filma koji publika željno iščekuje.
"Koncentriši se, baba" je porodična komedija koja kroz crni humor donosi priču o

posljednjim danima mira u Sarajevu. Rat koji kuca na vrata niko još ne shvata ozbiljno. Isto tako, u kući na brdima pored grada broje se i posljednji dani porodice koja se zbog testamenta raspada uz samrtnu postelju majke...

"To je komedija o porodici koja se posvađa zbog naslijeđa nad posteljom umiruće majke. Jeste neka vrsta crne komedije ili komedije karaktera koji nisu u stanju da odgovorno anticipiraju stvarnost u kojoj žive", rekao nam je Žalica.

I u ovom, kao i u njegova prethodna dva filma koji su stekli kultni status ("Kod amidže Idriza" i "Gori vatra") glumi njegova supruga Jasna kojoj je pripala uloga sestre koja je zainteresovana za testament koji njena majka ostavlja iza sebe.

"Naša saradnja je saradnja reditelja i glumice, ni više ni manje. Na probama je super, snimanju također, radimo u veoma opuštenom ambijentu koji očito rezultira nekim dobrim stvarima. Svi smo zadovoljni i očito je da ekipa radi u jednom dobrom ritmu", rekla je Žalica.

Na setu smo zatekli i Emira Hadžihafizbegovića koji će utjeloviti Muhameda, dobrodušnog i naivnog Bosanca koji odbija povjerovati da će rat početi.

"Drago mi je da sam dio ove sjajne ekipe i da mi je Pjer treći put ukazao povjerenje. Za razliku od njegova prethodna dva filma gdje sam imao manje uloge, ovog puta imam veliku ulogu. Nekako je merak raditi na ovom filmu, svi djelujemo kao jedna porodica, od vozača i ljudi koji rade ketering do Pjera koji režira film. Zaista mogu potvrditi da je s njim najljepše raditi, jer je interakcija koju on ima s glumcima fantastična. On je čovjek koji nije sujetan i koji prihvata glumačke amandmane, što je sjajno", rekao je Hadžihafizbegović.

Osim Jasne Žalice i Emira Hadžihafizbegovića, uloge u filmu ostvarili su Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović Omerović, Branislav Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

"Privilegija je i veliko rasterećenje biti reditelj u ambijentu koji ima tako dobre, ozbiljne glumce", naglasio je Žalica.

Film "Koncentriši se, baba" će se snimati do polovine novembra u Villi Atelier, nekadašnjem ljetnikovcu sarajevske porodice Despić i ateljeu kiparke Ive Despić. Film produciraju Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS).

Projekt Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) fokusiran je na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu.