Nema novca
281

BiH i ove godine bez predstavnika na Eurosongu, upitno i emitovanje na BHRT-u

S.H.P.
ILustracija: Shutterstock
ILustracija: Shutterstock
Bosna i Hercegovina već četvrtu godinu zaredom nema svog predstavnika na ovom prestižnom muzičkom takmičenju, a sve su prilike da prijenos Eurosonga ni ove godine neće biti emitovan na BHRT-u.

Iako je nekada Eurosong okupljao cijele porodice koje su s nestrpljenjem iščekivale svog predstavnika na ovom prestižnom takmičenju, bh. građani zbog nezavidne finansijske situacije u kojoj se nalazi BHRT neće moći bodriti svog predstavnika.

"U posljednjih pet godina ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV takse u skladu sa Zakonom o javnom RTV sistemu i servisu BiH, već FTV i BHRT imaju ugovore s Elektroprivredom BiH i samo na jednom dijelu teritorije BiH prikuplja se pretplata kojom se finansira rad ove dvije kuće", objasnila nam je problem šefica delegacije BH Eurosonga Lejla A. Babović.

Ona je istakla kako učešće na Eurosongu iziskuje ogromna finansijska sredstva koja iznose oko pola miliona maraka, te da BHRT ne može finansirati novac za učešće.

"To predstavlja izuzetno visoku sumu koju bi BHRT morao izdovojiti za učešće. Nažalost ni marketinško tržište u BiH nije zainteresirano kao što je to na drugim tržištima. Čak i u velikim projektima, kao što je to bilo kada je BiH predstavljao Dino Merlin, koji je nesumnjivo najveća regionalna zvijezda nismo mogli pokriti troškove. Mi taj projekat možemo samo jednim dijelom finasnirati od pretplate, a drugi dio mora biti finansiran od sponzora i oglašivača. Međutim prostor koji je dozvoljen za oglašivače unutar tog show programa ne daje mogućnost da se ti troškovi pokriju", kazala je.

A. Babović je kazala kako ni bh. muzička zajednica nije pretjerano zainteresirana za učešće na Eurosongu.

"Ukoliko bi oni bili zainteresiraniji, ukoliko bi oni animirili sponzore možda bi se mogao pronaći način. Moram istaknuti činjenicu da je BHRT već četiri godine da pod sankcijama EBU-a zato što javni servis ima dug od šest miliona švicarskih franaka prema EBU-u, a jedna od sankcija je nemogućnost učestvovanja na Eurosongu. Kada smo se raspitivali kako bi mogli učestvovati rečeno nam je kako bismo sve troškove trebali platiti unaprijed. Nažalost BHRT nije u mogućnosti osigurati ta sredstva", kazala je A. Babović.

Osim toga, šanse da će BHRT emitirati na Eurosong u svom programu također su minimalne.

"Mislim da je cijena otkupa prava za Eurosong izuzetno visoka. S obzirom na cjelokupnu situaciju mislim da nam EBU ne bi dozvolio da radimo samo prijenos, ali je i suma prijenosa tri večeri Eurosonga prevelika i bili bismo u velikom problemu jer bi morali platiti unaprijed", kazala je šefica delegacije BH Eurosonga Lejla A. Babović.

Ovogodišnji Eurosong održat će se u Rotterdamu, Holandiji 12. maja. Naši susjedi već su izabrali svoje predstavnike. Hrvatsku će ove godine predstavljati Damir Kedžo s pjesmom "Divlji vjetre", aSrbiju grupa Huriccane s pjesmom "Hasta la vista". Crna Gora također je odustala od slanja svog predstavnika na ovom takmičenju.