Svjetsko, a domaće
132

BiH dobija novi kratkometražni crtani film "Klemzy i prijatelji"

Piše: M. N.
Bosna i Hercegovina dobija novi domaći kratkometražni crtić pod nazivom "Klemzy i prijatelji". Za projekt su zaslužni Edin Hurem, Damir Bašić i Elma Juković koji su osmislili likove, nacrtali ih i "dali im život".

U razgovoru za Klix.ba vesela i mlada ekipa kaže da je crtani film edukativno-zabavnog karaktera s ciljem da djeca kroz zabavne likove izvuku pouku iz svake epizode. Namijenjen je djeci do sedam godina.

"Bavim se animacijom i crtanim filmom pa je ideja došla sama po sebi. Pričali smo o crtanim filmovima uz koje smo odrasli i pomislio sam zašto ne bih probao napraviti i neki bosanski crtani film. Nazvao sam svog dugogodišnjeg prijatelja Damira koji se također bavi animacijom, predstavio mu ideju i on je pristao. Nacrtao sam likove i krenulo je... 'Oživjeli' smo nekoliko smiješnih i simpatičnih likova. Ubrzo nam se pridružila i Elma, što je doprinijelo i ozbiljnosti samog projekta", rekao je Hurem.

Glavni lik serije je Klemzy, veseli dječak s romobilom, te njegova dva najbolja druga - mirna i pametna patkica Silky koja se boji vode i neustrašivi i vragolasti majmunčić Tonda.

"U prvoj sezoni se pojavljuju Luna i mali vanzemaljac Klea s planete Damar. Prva sezona ima 12 kratkih epizoda, odnosno kratkih priča koje prate glavne junake kroz razne šaljive situacije", rekao je Hurem.

Iako nastanak crtanog filma zahtijeva sredstva i velike timove, ova mala ekipa je premostila sve probleme i uložila trud, vrijeme i energiju u nastanak brenda koji će biti prepoznatljiv djeci.

"Crtani je snimljen i na engleskom i njemačkom jeziku. Ko zna, možda neka djeca naprimjer u Brazilu i Francuskoj odrastu uz bh. crtani film, što bi bilo super. Trenutno pripremamo veliku kampanju i prezentaciju našeg projekta", kazali su Hurem, Bašić i Juković.

"Klemzy i prijatelji" napravljen je za TV i internet, a kreiran je i YouTube kanal istog naziva na kojem će djeca moći pratiti nove epizode.

"Trenutno završavamo audio za dvije epizode koje će uskoro ugledati svjetlo dana. Klemzy je već zastupljen i na popularnim društvenim mrežama tako da će djeca lako doći do njega", poručili su kreatori.

Trenutno rade na pronalasku sponzora, a nedavno su imali sastanak s Jes Bailey, osnivačicom jedne od najvećih crowfounding organizacija u Velikoj Britaniji. Riječ je o ekspertici koja je pomagala organizacijama i startupima u prikupljanju novca i kreiranju kampanja, marketingu i izgradnji zajednice. Do sada je kreirala kampanje za više od 50 organizacija prikupivši gotovo 3,5 miliona KM.