Film/TV
0

BHT1: DANI "falsifikovali" istraživanja o gledanosti BHT1

FENA
Urednički kolegij Televizije BiH zatražio je od menadžmenta Javnog radiotelevizijskog servisa BiH da razmotri pitanje daljnje poslovne saradnje s izdavačkom kućom Civitas d.o.o koja izdaje sarajevski magazin DANI, saopćeno je u subotu iz Ureda za odnose s javnošću BHT1.

U saopćenju se navodi kako je Magazin DANI, ne poštujući osnovno profesionalno pravilo o objavljivanju tačnih informacija, "falsifikovao" zvanična istraživanja o gledanosti BHT1 koje vrši Mareco Index Bosnia.

"DANI ni nakon dvanaest dana nisu došli do tačnih podataka o ratingu i shareu premijere humorističke serije 'Tata i zetovi' (29.10. 2006. u 21 h), pa su 10. novembra 2006. u tekstu pod nazivom "Crna hronika Milana Trivića" napisali da je gledanost bila "katastrofalna" (share 5,7 posto)", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako činjenice govore drugačije.

"Televizija Bosne i Hercegovine je među sedam televizijskih stanica, koje su obuhvaćene istraživanjem o gledanosti, bila druga u navedenom terminu, a serija 'Tata i zetovi' je s prvom epizodom imala tri puta veći udio u gledanosti od one navedene u tekstu DANA (preko 15 posto). Plasiranjem netačnih informacija javnosti, DANI nanose štetu poslovanju JSBiH", navodi se u saopćenju Uredničkog kolegija BHT1.