Drugi po redu
87

Bh. reditelj Haris Samardžić: Krajina Film Festival je borba mladih za umjetnost

Klix.ba
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krajina će i ove godine uživati u najboljim filmskim ostvarenjima, najavljuje mladi bh. reditelj Haris Samardžić, koji je osnivač i direktor Krajina Film Festivala.

"Priča Krajina Film Festivala je klasična studija slučaja o tome kako preokrenuti stvarnost i pokrenuti filmski festival na mjestima koja za to nemaju infrastrukturu ni objekte. Nismo imali ništa osim ideje, nekoliko pravih prijatelja i ljudi sposobnih da nam od ne baš idealnih uslova stvore savršene uslove za održavanje, a time mislim na ljude iz Kulturnog centra u Bihaću te mlade ljude koji su se uključili u projekt. Tu se uključila i Vlada USK na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem i omogućila nam da prošlogodišnji projekt dovršimo onako uspješno", ističe Haris Samardžić.

Krajina Film Festival će zasigurno ostati sinonim za istinsko osvježenje umjetničke scene na Unsko-sanskom kantonu. Drugo izdanje Krajina Film Festivala, kako ističe Samardžić, imat će daleko bogatiji program te će pored evropske kinematografije biti prostor i za prezentaciju novih medija i kulture internet filma, ali i filmova nezavisne produkcije. Neće odustati ni od radionica i panela za mlade koje je prošle godine financirao Grad Bihać.

U julu 2017. godine održano je prvo izdanje Krajina Film Festivala u organizaciji Udruženja filmskih radnika Bosanske Krajine (UFRBK). Organizatori ističu kako su ponosni na činjenicu da su u prošloj godini imali više od 2.000 prijavljenih filmova, ali su prikazali 54 najbolja na nekoliko lokacija.

"Prije svega želim naglasiti da nam u 21. stoljeću trebaju različiti filmovi. Smatram da u savršenom svijetu svi filmovi trebaju poticati na širinu i različitost stajališta. Film je najdemokratičnija umjetnost iz razloga što koristi publici najrazumljiviji jezik, ali i može biti dostupan skoro bilo gdje u svijetu. Kažem skoro jer sam mišljenja da Krajina, kao i cijela država Bosna i Hercegovina treba još kino-dvorana", naglasio je Samardžić značaj filmova, ali i filmskih festivala u 21. stoljeću.

Njegova želja je da Krajina Film Festival budi svijest, uči svoju publiku kritičkom mišljenju i kreira na taj način aktivno građanstvo na jednom kulturološki zanimljivom prostoru.

"Svrha bilo kojeg filmskog festivala u 2018. godini ili kasnije je dijeljenje. Filmski festivali pomažu na frontu jednog sve polarizovanijeg svijeta. Filmovi govoreći više jezika, daju nam mogućnost da čujemo bogatu raznolikost glasova iz podijeljenih područja. Što god se dogodilo na najudaljenijem mjestu svijeta, zauzima festivalske projekcije u narednoj godini", rekao je Samardžić.

Prijave filmova za 2. Krajina Film Festival počinju 10. maja i trajat će dva mjeseca na festivalskoj platformi FilmFreeway. Datum održavanja bit će poznat uskoro.