Intervju za Klix.ba
41

Bh. reditelj Alen Šimić: Volim raditi s mladim glumcima jer ih život još nije razočarao i "ukaljao"

L. R.
Alen Šimić (Foto: T. S./Klix.ba)
Alen Šimić (Foto: T. S./Klix.ba)
Mladi bh. reditelj Alen Šimić nedavno je imao premijeru svog novog kratkometražnog filma "Svjedok" te pretpremijeru serije "Princ iz Eleja", a tim povodom za Klix.ba govorio o svojoj karijeri, planovima i očekivanjima, ali i mladim glumcima.

Alen Šimić poznat je kao reditelj pozorišnih predstava "Mirišu li jorgovani u New Yorku", "Tvoj sin Huckleberry Finn", “Umjetnik u gladovanju" i "Kuća", ali i kratkometražnih filmova "Svjedok", "B4", "Postelja br. 29" i "Smrk".

Upravo zbog njegove svestranosti, pitali smo ga kako je raditi na različitim projektima.

"Mislim da nije prevelika razlika jer je misao ista. Samo što na kratkometražnom filmu trebaš biti malo kreativniji jer nemaš vremena. Na seriji isto tako moraš doći spreman koliko i na kratkom filmu, ali opet uslovi su kontrolisani. Radiš u studiju, tako da ne može ti se desiti da odjednom nenajavljeno rade ulicu tamo gdje treba snimati. U pozorištu nema neke razlike. Ista je priprema, samo je drugačiji izričaj", objasnio je Šimić.

Reditelj Šimić navodi da svaki put kada radi na jednom projektu, ima veću želju da radi na drugom jer se poslije osjeća umorno. Tako da nije siguran šta mu je draže - snimanje serija i filmova ili pozorišna scena. Uglavnom, ne voli biti besposlen.

Alen Šimić (Foto: T. S./Klix.ba)
Alen Šimić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Sve mi je jednako drago i volim raditi. Ne volim biti besposlen i koji god je projekat, isto mi je. Najčešće tokom rada na tom projektu, ne želim raditi. Moram gledat', izmišljat' šta i kako da se zabavim, šta bi mogla biti naredna stvar da se zabavim i to je to" navodi on.

Budući da je on do sada radio kratkometražne filmove koji nažalost nisu naručito komercijalni i "ne stižu" do šire publike, zanimalo nas je zašto još uvijek nije uradio nijedan dugometražni film.

"Kratki film daje jednu priliku da se igra i sa formom i sa sadržajem. Osim toga, dobar je 'poligon za treniranje i oštrenjem za napad' kako biste došli do toga da ste u stanju napraviti dugometražni film. Isto tako, kratki film je veoma često lakše finansirat. Još jedan od razloga je to što nisam napisao dugometražni scenarij s kojim sam zadovoljan i za koji mogu sad izdvojit dvije ili tri godine života koliko otprilike i treba da se minimalno finansira jedan film", objasnio je on.

Posljednji film "Svjedok", kojeg je snimio prošle godine, predstavljen je na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala. Film traje samo 15 minuta i bilo ga je izazovno snimiti.

Alen Šimić (Foto: T. S./Klix.ba)
Alen Šimić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ja sam htio da u jednom kratkom periodu ponudim publici to iskustvo u izgubljenom vremenu i prostoru. To što se dodalo, a što nije bilo to su neki dramski elementi da možda malo dignu tenziju. To je nekako manje više kao neka igra od 15 minuta, ukupno tri snimajuća dana. Što je izazovnije, to je meni lično bolje", istaknuo je ovaj mladi reditelj.

Šimić je inspiraciju pronašao u jednom događaju koji mu se lično dogodio, a trajao je samo sat vremena. U središtu radnje filma nalazi se sitni preprodavač droge, koji je ujedno i student. U nedostatku novca odluči nabaviti veće količine narkotika i tako nesvjesno dolazi u kontakt s policijom.

"Ja sam prisustvovao pretresu jedne kuće. Policija kada vrši pretres mora imati dva neutralna svjedoka, koji će cijelom tom pretresu svjedočiti i potpisati na kraju da niko nije ništa podmetnuo, ako nije i da osoba čija je kuća predmet pretresa nije pravila nikakve probleme", objasnio je.

U filmu glume Davor Golubović, Admir Žunić, Dino Bajrović, Tatajana Šojić, Mirela Lambić, Enes Kozličić, Kerim Ćutuna, Nadine Mičić i drugi.

Alen Šimić (Foto: T. S./Klix.ba)
Alen Šimić (Foto: T. S./Klix.ba)

U njegovim filmovima i predstavama glume uglavnom mladi glumci, a Šimić navodi da je s njima super raditi. Najveći razlog zašto bira mlade glumce je zbog toga što su njegova ostvarenja tematski povezana s mlađim ljudima.

"Njihova energija odgovara više mojoj i oni su pod navodnicima neukaljani. Nisu toliko 'oprani' od nekih stvari, nije im 'koža zadebljana'. Nije ih život toliko razočarao u neke stvari da imaju toliko obrambrenih mehanizama, da nisu otvoreni za da probaju neke nove stvari i nove pristupe u radu. To su sve sposobni mladi ljudi, spremni i super glumci", ističe reditelj.

Trenutno radi na raznim projektima kao što su predstave u Kamernom teatru 55 i Narodnom pozorištu, a jedan od projekata je svakako i snimanje druge sezone serije "Princ iz Eleja", čije se prikazivanje očekuje najesen. Od serije očekuje da će zabaviti publiku jer je riječ o nešto drugačijoj komediji u odnosu na one koje su ranije prikazivane.