Prezentovan u Sofiji
145

Bh. reditelj Ado Hasanović radi na svom prvom dugometražnom filmu "Ja sam Ana"

Piše: El. Lj.
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović, mladi bosanshohercegovački reditelj s trenutnom adresom u Rimu, je na 15. koprodukcijskom marketu u Sofiji prezentirao projekt za svoj prvi dugometražni film "Ja sam Ana".

"To je za mene i produkcijsku kuću 'Il Gigante' već bila nagrada, jer smo predstavili projekt na industrijskoj platformi Sofijskog međunarodnog filmskog festivala, gdje su prisustvovali najbolji evropski producenti, programeri i ljudi iz filmske industrije. Nakon što sam sa svojim italijanskim producentom Massimom D'orzijem predstavio projekt uslijedilo je veliko interesovanje za film i za saradnju, a na kraju smo dobili bitnu nagradu Focus Fox Studio Award (10.000 eura za fazu u postprodukciji)", rekao je Hasanović za Klix.ba.

Hasanović je, nakon što je završio filmsku školu u Rimu, od marta do septembra prošle godine bio gost student na Masteru iz Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti. Tu je pod mentorstvom Srđana Vuletića i Elme Tataragić počeo pisati i razvijati ideju i priču za ovaj film.

"Kada sam se ponovo vratio u Rim nastavio sam pisanje i produkcija u Rimu gdje trenutno radim izrazila je veliko interesovanje za moju priču. Tako je sve počelo", rekao je Hasanović koji trenutno piše prvu verziju scenarija.

Na kraju razgovora otkrio nam je da je film "Ja sam Ana" priča o ljubavi i sukobima unutar jedne porodice, između oca i kćerke, i o nasilju koje je skriveno iza svakodnevnog života.