U 20 sati
82

BH Radio 1 predstavlja serijal “Mir sa ženskim glasom”: Večeras prva epizoda

L. K.
Dramski i dokumentarni program BH Radija 1 najavljuje novi premijerni sadržaj i to dokumentarno-igrani serijal "Mir sa ženskim glasom“ koji je nastao u koprodukciji sa Inicijativom "Mir sa ženskim licem“ i Forumom Civilna mirovna služba (forumZFD), a čija će prva epizoda biti emitovana večeras od 20:03 sati.

Riječ je, dakle, o radiofonskoj inačici izložbe "Mir sa ženskim licem“ koja je rezultat saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta "Mir sa ženskim licem“ i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), a uz stručnu podršku Historijskog muzeja, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata.

Ova izložba sačinjena od 20 kratkih ispovijesti žena koje su u poslijeratnoj BiH vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih i obnavljale ratom razoreno društvo, sada je uz glumačke interpretacije postala dokumentarno-igrani serijal "Mir sa ženskim glasom“.

"Životne priče pred vama nove su stranice historije ove zemlje – jedinstvene jer u fokus stavljaju žene i lično iskustvo nasuprot opštoj politici supremacije nacije i kolektiviteta nad pojedincem i marginalizacije ženskih iskustava i postignuća“, navode iz Foruma Civilna mirovna služba i Inicijative "Mir sa ženskim licem“.

Istinite, potresne, ali i krajnje inspirativne priče hrabrih žena, u serijalu su interpretirale: Helena Vuković, Vanja Matović, Maja Salkić i Selma Alispahić. Ton majstor serijala je Dženita Fakić, producent i reditelj Mirza Skenderagić, dok je urednik projekta Miralem Ovčina.

Serijal od pet epizoda će se emitovati od 26. do 29. januara u 20:03 sati te u subotu, 30. januara u 22:10 sati. Nakon toga cijeli serijal će biti dostupan na portalu BHRT-a.