Praznik sedme umjetnosti
55

Bh. premijerom filma "Južni vetar" počeo sedmi Tuzla Film Festival

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Bosanskohercegovačkom premijerom filma "Južni Vetar" Miloša Avramovića večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli svečano počeo sedmi Tuzla Film Festival (TFF).

Festival južnoslavenskog filma u narednih osam dana ljubiteljima sedme umjetnosti ponudit će 120 filmskih ostvarenja raspoređenih u šest kategorija.

Direktor TFF-a Boris Balta, sedam godina nakon rađanja ideje za pokretanje ovog projekta, istakao je da je ponosan na brojne stvari.

"Prije svega smo ponosni na činjenicu da se kreira filmska industrija na prostoru Tuzlanskog kantona, gdje film skoro pa da nikada nije ni postojao. Ovdje nam dolaze filmovi A kategorije iz cijele Evrope, kao i veliki broj ljudi koji se svaki naredni put požele vratiti u Tuzlu. To je impozantna stvar, a u saradnji s Univerzitetom u Tuzli i Akademijom dramskih umjetnosti mislim da će Tuzla izroditi jednog filmskog reditelja s dugometražnim igranim filmom koji dosad nije bio snimljen ovdje", rekao je Balta.

Čelništvo TFF-a ponosno je i na sve veći broj filmskih ostvarenja koji se prikazuju u sklopu ovog umjetničkog događaja.

"Procjenom drugih nalazimo se u deset festivala Balkana i mislim da je to zaista jedna fantastična stvar", istakao je Balta.

Večerašnjim crvenim tepihom ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli prošetao je i dio glumačke ekipe ostvarenja "Južni vetar" koji je doživio bh. premijeru.

Među njima je bio i glumac Miodrag Radonjić koji je kazao da mu je izuzetno drago što ima priliku biti gost Tuzle.

"Prvi put sam gost ovog festivala i radujem se što ovakvi festivali generalno postoje. Na neki način je izuzetno važno da sarađuje kulturna scena regiona i ovo je jedan od najboljih načina za to", rekao je Radonjić, naglasivši da je važno da u svim zemljama regije oživljavaju manji filmski festivali koji građanima nude priliku za uživanje u filmskim ostvarenjima.

Za "Južni vetar" kaže da predstavlja akcioni triler koji sadrži elemente komedije i melodrame.

"Ima sjajnu glumačku ekipu iz Srbije, a učestvuju i neke kolege iz Bugarske. Mislim da se taj film obraća svima te da može napraviti veliki uspjeh u kino distribuciji", smatra Radonjić.

Ulogu u ovom filmu ostvario je i Luka Grbić koji je nedavno upisao studij glume, a u razgovoru s novinarima izrazio je nadu da će se u Tuzli odlično provesti, kao i u ostalim gradovima u kojima se pojavljivao kao gost filmskog festivala.

Smatra i da će mu uloga u ostvarenju o kojem priča cijela regija predstavljati odličnu odskočnu dasku za nastavak glumačke karijere.

"Bio je nevjerovatan osjećaj stati rame uz rame s poznatim glumcima. Nažalost, nisam imao priliku s cijelom ekipom dijeliti kadar, ali bilo je to veliko iskustvo", naveo je Grbić.

Istakao je i da bi "Južni vetar" svi trebali pogledati jer je riječ o ostvarenju koje nudi neopisiv užitak.

"Mislim da će ih mnogo zainteresirati radnja, a trebaju vidjeti i kojim putem ne bi trebali krenuti. Mislim da će nešto naučiti iz svega toga", nastavio je Grbić.

Crvenim tepihom večeras je prošao i istaknuti glumac Slaven Knežević koji TFF podržava već sedam godina.

"Podržavam kolegu Borisa Baltu, a i sličnu stvar radim u Mostaru. Prošlogodišnji sam dobitnik vile TFF-a za produkciju filma 'Mrtve ribe'. Drago mi je da obojica ustrajavamo te da smo međusobna podrška. Nastavit ćemo tako i dalje jer želimo donositi filmske radosti Tuzlacima i Mostarcima. Nadam se da ćemo trajati i da će ovo postati dvije važne manifestacije za BiH", naveo je Knežević.

Osim projekcija filmova, TFF i ove godine nudi bogat prateći program. Također, tradicionalna vila TFF-a će biti dodijeljena za kratki igrani film, animirani, dugometražni igrani i kratki dokumentarni film, te za produkciju i doprinos filmskoj umjetnosti.

Ove godine dodijelit će se i nagrada "Otto Englander" za scenarij, kao i nagrada za doprinos u razvoju umjetnosti u Tuzli.