Sarajevofest
24

Bh. premijera filma "Pun mjesec" u Sarajevu: Stojeće ovacije za priču o bh. društvu

E. Lj.
Ekipa filma “Pun mjesec” (Foto: D. S./Klix.ba)
Ekipa filma “Pun mjesec” (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon svjetske premijere na Cottbus Film Festivalu gdje je osvojio dvije nagrade, film “Pun mjesec” Nermina Hamzagića imao je bh. premijeru u okviru Sarajevofesta - umjetnost i politika.

Sala Cinema Cityja bila je premala da primi sve one koji su željeli pogledati debitantski dugometražni film ovog talentovanog bh. reditelja pa su organizatori Sarajevofesta organizovali dodatnu projekciju u drugoj sali.

Ekipu filma je publika nakon projekcije pozdravila stojećim ovacijama i višeminutnim aplauzom.

Emina Omerovic, Nermin Hamzagić i Amel Đikoli (Foto: D. S./Klix.ba)
Emina Omerovic, Nermin Hamzagić i Amel Đikoli (Foto: D. S./Klix.ba)

“Hvala vam na prijemu, ovo večeras sam stvarno emotivno doživio. Ovo je moja prva glavna uloga u bh. kinematografiji i zaista mi nakon skoro 20 godina boravka u Sarajevu ovaj prijem mnogo znači”, rekao je Alban Ukaj ne krijući sreću i emocije.

U razgovoru s Dinom Mustafićem koji je moderirao razgovor nakon projekcije filma, reditelj Nermin Hamzagić rekao je da je ovaj film refleks stvarnosti u kojoj živi.

“Bilo mi je važno da napravim presjek društva. Ovo je prije svega film o nama i bio mi je cilj da napravim film za našu publiku”, rekao je Hamzagić.

Prije projekcije Ukaj je policijsku stanicu u kojoj se odvija radnja filma nazvao BiH u malom.

“Ova situacija je slika posljedica koje su ostale nakon rata. Imao sam neke nedoumice i u tom istraživanju sam shvatio da svi u toj policijskoj stanici pokušavaju opravdati svoje postupke. Ta noć je inspektoru rutina, ali tu noć je emotivniji jer treba dobiti dijete”, pojasnio je Ukaj.

Alban Ukaj (Foto: D. S./Klix.ba)
Alban Ukaj (Foto: D. S./Klix.ba)

Na pitanje imamo li snage da se, poput inspektora Hamze kojeg je utjelovio u filmu, suprotstavimo anomalijama koje su sveprisutne u našem društvu Ukaj je rekao:

“Prijelaz koji moramo preći je jako tanak, ali smo tako zatrovani godinama da vlast percipiramo kao nešto negativo. Izgubili smo nadu da vlast može biti dobra.”

Producentica Amra Bakšić Čamo rekla je da se film ne može napraviti bez rizika.

Amra Bakšić-Čamo, Boris Ler i Emina Omerović (Foto: D. S./Klix.ba)
Amra Bakšić-Čamo, Boris Ler i Emina Omerović (Foto: D. S./Klix.ba)

“Mi se kao i svi drugi ljutimo i padamo u depresiju zbog istih stvari. Angažovansot dolazi iznutra, ona nije programska ni pamfletska. Ovo nije moja genijalna producentska ideja, već Nerminov svijet. Čekajući novac mi uništavamo rediteljske ideje”, rekla je Bakšić Čamo.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Radnja filma “Pun mjesec” odvija se u noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva.

Film je svjetsku premijeru imao na Cottbus Film Festivalu gdje je osvojio nagradu ekumenskog žirija, dok je Alban Ukaj osvojio nagradu za najboljeg glumca.