u Cinema Cityju
450

Bh. premijera filma "Pun mjesec" Nermina Hamzagića 30. novembra na Sarajevofestu

E. Lj.
Bh. premijera filma "Pun mjesec" reditelja Nermina Hamzagića bit će upriličena 30. novembra u multipleksu Cinema City u okviru Sarajevofesta.

Hamzagićevo debitantsko ostvarenje svjetsku premijeru je imalo 8. novembra na Cottbus Film Festivalu gdje je osvojio dvije nagrade - nagradu ekumenskog žirija i nagradu za najboljeg glumca koja je dodijeljena Albanu Ukaju.

Film "Pun mjesec" je lična drama sa snažno prisutnim socijalnim kontekstom i dozom crnog humora koji većinom proizilazi iz odbrambenog mehanizma likova koji tako nalaze način da se nose s teškim životnim situacijama. Radnja filma odvija se u noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva.

Uloge u filmu "Pun mjesec” ostvarili su Alban Ukaj, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Sijamija, Mirela Lambić, Alena Džebo, Sanja Burić, Edina Avdagić, Faketa Salihbegović, Mugdim Avdagić, kao i mladi glumci Lidija Kordić, Admir Šehović, Kemal Rizvanović, Irfan Ribić, Lazar Dragojević, Dražen Pavlović, Martina Mandek i Ahmed Nuhić.

Direktor fotografije je Amel Đikoli, montažu potpisuje Redžinald Šimek, dizajn zvuka Igor Čamo, muziku Enes Zlatar, kostimografiju Irma Saje, scenografiju Vanja Miholjčić, a produkciju Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film je nastao u produkciji Scca/pro.ba iz Sarajeva u koprodukciji s RTV BiH i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.