Film/TV
0

Bh. predstavnici u Londonu: BiH ima šta pokazati, sada nećemo stati

Klix.ba
Jasmin Pivić i Dino Šehić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasmin Pivić i Dino Šehić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zeničani Jasmin Pivić i Dino Šehić sa rezimeom filma "Prestige" predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na takmičenju Jameson Empire Done in 60 Seconds, koje će biti održano u Londonu od 28. do 30. marta ove godine.

Pivić i Šehić su po izboru stručnog žirija najbolje uradili rezime filma "Prestige", te tako u konkurenciji od još pet filmova osvojili prvo mjesto. Kao glavnu nagradu osvojili su put u London, gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na finalnom takmičenju za prestižnu nagradu Jameson Empire Done in 60 Seconds 2014.

Šehić je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima te istakao da se Bosna i Hercegovina ima čime pohvaliti.

"Osjećaj je fenomenalan, mada ni to nije pravi opis naše radosti. Postoje stvari koje se riječima ne mogu opisati. U ovom slučaju, to je ljubav prema onome što mi radimo i upravo taj osjećaj koji je plod te ljubavi, sama pobjeda. Nije mala stvar predstavljati svoju državu u Londonu na takmičenju tako visokog nivoa. Jasmin i ja smo zadovoljni i ponosno idemo u London, ne turistički nego da pokažemo da ova država, pored toliko negativnosti ima mnogo toga čime može da se pohvali", kazao je Šehić.

Kako kažu, nije bilo lako osvojiti nagradu jer je stručni žiri ocjenjivao sve, počevši od dramatizacije, ideje, motivacije pa do same slike filma, a na takmičenje su se prijavili sasvim slučajno.

"Za izbor filma kriv je Pivić koji je cijelu poentu filma pokušao ubaciti u jedan tako kratak vremenski period i uz sve to ubaciti i jedan komični dio kao vrstu parodije ili bolje reći ironije. Na takmičenje smo se prijavili sa svim slučajno, nakon čega sam predložio Piviću da bi se trebali prijaviti i eto na kraju je žiri prepoznao naše mogućnosti", dodaje Šehić.

Pivić je za Klix.ba kazao kako je snimanje rezimea filma trajalo četiri sata, no dosta vremena je potrošeno na postprodukciju.

"Dosta vremena je oduzelo montiranje kadrova, obrada zvuka i slično, tako da smo nakon dva dana imali film. Zvuči interesantno, film od 60 sekundi sniman tri dana..", kazao je Pivić.

U njihovom izboru, pored pobjedničkog "Prestigea" bilo je dosta filmova, a film "Kum" su odmah otpisali zbog pravila takmičenja.

"Kako smo veliki filmofili, u obzir smo uzeli veliki broj filmova, ali zbog pravila odmah smo morali otpisati film 'Kum' koji nam je bio ono na prvu jedan od boljih. Nismo htjeli da pravimo filmove koje je već neko pravio već smo htjeli da budemo unikatni. Kada je ostalo svega dva filma u izboru odlučili smo da snimamo ovaj koji je teži jer smo smatrali da je to bolji način da pokažemo naš talent", dodaje Pivić.

Ova dvojica Zeničana imaju još ideja, no sve je još uvijek u fazi planiranja, ali su istakli da sada neće stati.