Ratna priča
509

Bh. kratki film "Snijeg za vodu" osvojio Specijalno priznanje žirija na 68. Berlinaleu

Klix.ba
Bosanskohercegovački igrani film u koprodukciji sa Velikom Britanijom "Snijeg za vodu" osvojio je Specijalno priznanje žirija u kategoriji Generation KPLUS na 68. Berlinale festivalu koji se zatvara danas.

Radnja filma je smještena u Sarajevu pod opsadom na zimu 1994. godine i govori o pokušaju ostvarivanja normalnog djetinjstva u okolnostima u kojima se to čini skoro nemogućim, izgubljenim i punim straha. Film također priča priču o humanosti u ratnim okolnostima.

Glavne uloge filma čine mladi bh. glumci India i Hadrian Tanović (prvi put na filmskom platnu) praćeni ekipom profesionalnih i talentovanih glumaca koju čine Izudin Bajrović, Amar Čustović, Davor Golubovići Saša Krmpotić.

Film je snimljen u koprodukciji bosnanskohercegovačkih i britanskih produkcijskih kompanija 2020 Productions, Obala Art Center, Prime Time kao i akademije Sarajevo Film Academy.

Ekipu filma čine režiser Christopher Villiers, producent Mirza Mutevelić, associate producer Caroline Sharp sa izvršnim producentima Adnan Ćuhara, Emina Ganić i Oskarom nagrađene Cat Villiers, direktor fotografije Louis Brennan, montažeri Ahmed Imamović, Bojan Mijatovići Gigi Cone Welch, dizajner zvuka Samir Fočo, muzike Michael Csanyi-Wills, scenografkinje Lana Pašić i Amina Avdić te kostimografkinja Neira Sinanbašić.

Pored filma “Snijeg za vodu” u Generation K plus programu se takmičilo još 18 drugih kratkih igranih filmova.