{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. kinematografija na festivalu u Cannesu

S
11.5.2010. u 12:20
0
0
Bh. kinematografija na festivalu u Cannesu
0
Bh. kinematografija na festivalu u Cannesu
Foto: Reuters
Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Cannes film festivalu zastupat će i promovirati bosanskohercegovačku kinematografiju novim izdanjem kataloga "BH FILM 2009./2010."
Katalog je sačinjen od potpunih informacija o igranim, dokumentarnim, kratkim i animiranim filmovima koji će ove godine obilježiti bh. filmsku scenu. Pored toga, predstavljeni su i studentski filmovi te filmovi projekta "Sarajevo grad filma" Sarajevo film festivala, kao i vodič s svim informacijama o filmskim festivalima, filmskim akademija i drugim institucijama koje se bave filmom u BiH.

Uvodnik i tekst o historiji filma napisala je Elma Tataragić, scenaristica i producentica te generalna sekretarica Udruženja, dok je tekst o novom valu bh. filma napisala filmska kritičarka Rada Šešić.

Najnovije izdanje kataloga finansirali su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo civilnih poslova BiH i sponzor Sanofi-Aventis.

Katalog "BH FILM 2009./2010." će od 12. maja dobiti zainteresirani producenti, direktori i selektori festivala, agenti i profesionalci prisutni na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

Informacije o bh. filmu moći će se dobiti na paviljonu osam zemalja iz regiona. To je inicijativa najavljenja u sklopu Regionalnog foruma na prošlogodišnjem Sarajevo film festivalu.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Makedonija, Slovenija i Srbija odlučile su udružiti snage i stvaranjem krovnog, regionalnog paviljona, zajedno se predstaviti ostatku filmskog svijeta. Sve zemlje bit će predstavljene zajedničkom publikacijom o stanju filmske industrije u regiji te svakodnevnim događajima unutar samog paviljona.

Nastup Bosne i Hercegovine je 14. maja, saopšteno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: