Film/TV
19

Bh. filmska ekipa u Cannesu: Rumunski film na kojem su radili dobio odlične kritike

Piše: L. Č.
Novi film rumunskog reditelja Cristija Puiua, "Sieranevada", u čijoj je koprodukciji učestovala i bh. ekipa, prikazan je na ovogodišnjem, 69. filmskom festivalu u Cannesu u okviru takmičarskog programa i već je dobio odlične kritike filmskih stručnjaka.

Koproducent filma "Sieranevada" je bh. producentska kuća 2006. Producenti su Mirsad Purivatra i Sabina Branković, koproducentica Izeta Građević, a na filmu su radili posljednje četiri godine.

Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo u okviru fonda za regionalne filmske produkcije, a bh. koprodukcijski tim čine i Dejan Ćorić, asistent montaže, Adnan Beširović, asistent scenografije i Nedim Branković, asistent produkcije, koji se također nalaze u Cannesu.

Produkciju filma potpisuje rumunska kuća Mandragora, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Alcatraz Films (Francuska), Spiritus Movens Production (Hrvatska) i Sisters and Brother Mitevski (Makedonija).

U razgovoru za Klix.ba, Mirsad Purivatra ističe kako je ovo veliko priznanje za BiH budući da se Cristu Puiu s pravom smatra jednim od najznačajnijih režisera današnjice, te ocem i predvodnikom nove rumunske kinematografije.

"Film je dobio zaista veliko priznanje samim tim što je bio prvi film u takmičarskom programu festivala u Cannesu. Nakon projekcije su uslijedile ovacije, a film je dobio fantastične kritike - Screen International, vodeći svjetski magazin ga je već sada proglasio glavnim favoritom za Zlatnu palmu", kazao je Purivatra.

Istakao je kako su direktori festivala u Cannesu bh. ekipu pred samu press konferenciju ljubazno dočekali i rekli im da su ovaj film odabrali kao prvi zato što su vjerovali da može dobiti dobre kritike i na najbolji način otvoriti festival, te njima dati priliku da se ostatak festivala nastavi u pozitivnom svjetlu, te da prvi vikend prođe u znaku dobrih filmova.

"Na jučerašnjoj press konferenciji je upućeno toliko pohvala na račun filma. Cristi je pojasnio da je taj film započet u Sarajevu, te da on s njegove tačke gledišta predstavlja jedan film koji govori o svijetu u kojem živimo danas, ali i o jednoj porodici, te svemu onome lijepom, tužnom i čudnom što se dešava u svim porodicama", pojasnio je Purivatra.

Film "Sieranevada" govori o Laryju, doktoru u četrdesetim godinama, koji se, tri dana nakon terorističkog napada na magazin Charlie Hebdo u Parizu i četrdeset dana nakon smrti njegovog oca sprema da provede subotu na porodičnom okupljanju u čast preminuloga. Ali okupljanje ne protiče prema planu. Prisiljen da se suoči sa ličnim strahovima i prošlošću, kao i da preispita vlastito mjesto u svojoj porodici, Lary ima osjećaj da mu je onemogućeno da sa drugima podijeli svoju verziju istine.

Film će svoju regionalnu premijeru imati na Sarajevo Film Festivalu ove godine.