U utrci za nagradu
9

Bh. film “Pun mjesec” premijerno prikazan na Cottbus Film Festivalu

E. Lj.
Film “Pun mjesec” bh. reditelja Nermina Hamzagića sinoć je premijerno prikazan na Cottbus Film Festivalu. Hamzagićevo debitantsko ostvarenje u konkurenciji je za najbolji film festivala.

Djelo donosi priču o noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva. Riječ je o ličnoj drami sa snažno prisutnim socijalnim kontekstom i dozom crnog humora koji većinom proizilazi iz odbrambenog mehanizma likova koji tako nalaze način da se nose s teškim životnim situacijama.

“Reakcije publike koja je na ovaj festival stigla iz svih dijelove Evrope bile su odlične i većina je ostala na Q&A razgovoru nakon projekcije. Bili su znatiželjni i željeli su čuti o procesu rada na filmu, ali i o problemima s kojima se nosimo u našem okruženju. Još uvijek sam pod dojmom, ali mislim da je ovo dobar početak za život ovog filma i siguran sam da će ‘Pun mjesec’ imati dug festivalski život”, rekao je za Klix.ba Alban Ukaj kojem je u ovom filmu povjerena glavna uloga.

Osim Albana Ukaja, uloge u filmu “Pun mjesec” ostvarili su Medih Musliović, Izudin Bajrović, Jasna Diklić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Sijamija, Mirela Lambić, Alena Džebo, Sanja Burić, Edina Avdagić, Faketa Salihbegović, Mugdim Avdagić, kao i mladi glumci Lidija Kordić, Admir Šehović, Kemal Rizvanović, Irfan Ribić, Lazar Dragojević, Dražen Pavlović, Martina Mandek i Ahmed Nuhić. Film je nastao u produkciji Scca/pro.ba iz Sarajeva u koprodukciji s RTV BiH i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Direktor fotografije je Amel Đikoli, montažu potpisuje Redžinald Šimek, dizajn zvuka Igor Čamo, muziku Enes Zlatar, kostimografiju Irma Saje, scenografiju Vanja Miholjčić, a produkciju Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoevropskom filmu u svijetu. Na festivalu se dodjeljuje 18 nagrada, a više detalja možete pronaći na zvaničnoj web stranici festivala.