Održava se u novembru
81

Berin Tuzlić član žirija Xiamen festivala u Kini

D. B.
U novembru ove godine održava se Xiamen najveći je kineski festival animiranog filma, virtualne stvarnosti, gaming industrije, internetskih igara i hologramskih pozorišnih predstava u kojima se koriste animacije.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Narodne Republike Kine, a poziv za člana internacinoalnog žirija dobio je bosanskohercegovački autor i animator Berin Tuzlić.

U cilju pružanja boljeg okruženja za razvoj industrije animacije, festival Xiamen se organizira na posebno uspostavljenom prostoru za područje industrije animacije, koji se proteže na više od 160.000 kvadratnih metara.

Tuzlić je imao priliku još 2011. godine prisustvovati Xiamen festivalu, na kojem je sa Nelson Shinom najvećim južnokoranskim producentom Acom produkcije animiranog filma, pobjednicima festivala dodjeljivao nagrade, a samo za završnu ceremoniju dodjele nagrada festivala, te godine uloženo je pet milona dolara.

Pored animacije i kompjuterskih igara, Xiamenova industrija igara za mobilne telefone takođe je u vrtoglavom brzom razvoju, a kompanije koje se bave animacijom dobijaju značajnu podrški vlade.

Vlada godišnje dodjeljuje posebna sredstva za pomoć produkcijskim kompanijama za razvoj kreativnosti i animacije koja se koristi u brojnim područjima, kao što su produkcija edukativnih sadžaja, virtualne stvarnosti, produkcije telivizijskog sadržaja, mobilnih aplikacija i brzorastuće industrije zabave, tematskih zabavenih parkova.