Film/TV
0

Benu Kingsleyu ponuđena uloga u indijskom filmu

NINA
Britanskom glumcu Benu Kingsleyu ponuđena je glavna uloga u indijskom filmu o seljaku koji poslije 37 godina izlazi iz zatvora, iako nikada nije dokazana njegova krivica za zločin zbog kojeg je bio na robiji.

Kingsleyu, koji je glumio Ghandija u istoimenom filmu reditelja Richarda Attenborougha, već je ponuđena glavna uloga u filmu zasnovanom na istinitim događajima "Bola Takur - majstor za pravljenje mrtvačkih kovčega", čiji će reditelj i koproducent biti Sharad Sharan.

Snimanje filma će koštati više od osam miliona dolara, javila je agencija DPA, prenoseći pisanje indijske štampe. Bola Takur je 1949. uhićen u svom selu u indijskoj državi Bihar, u kojoj je vladalo bezakonje, pod sumnjom da je ubio čovjeka koji je zaklao njegovu omiljenu kravu zato što je zalutala na njegovo imanje.

Takur je tako 37 godina trunuo najprije u zatvoru, a zatim u psihijatrijskoj bolnici. U zatvoru je postao majstor za pravljenje drvenih mrtvačkih kovčega i vlasti su zahvaljujući njegovoj vještini svakog mjeseca zarađivale lijepu svotu novca. Takur je 1986. oslobođen uz jamčevinu, nakon što je njegov advokat vrhovnom sudu podnio peticiju.

Budući da nikada nisu pronađeni dokazi da je on izvršio to ubistvo, sud je odlučio da mu se isplati odšteta od oko 100 dolara za vrijeme provedeno u zatvoru i da se pošalje kući.

Takura, koji je tada imao 70 godina, odnijela je bujica dok se vraćao kući iz zatvora. Reditelj ovog filma je rekao da želi da Kingsley glumi glavnu ulogu zato što sliči na Bolu Takura.