Satiričan prikaz diktature
8

Ben Kingsley: Cohen je komičarski genij

Klix.ba
Sacha Baron Cohen (Foto: AFP)
Sacha Baron Cohen (Foto: AFP)
Dok je Arapsko proljeće svaki dan odnosilo sve više života, komičar Sacha Baron Cohen, maskiran bradom i lažnim naglaskom, je snimao film o diktatoru iz Sjeverne Afrike kojeg svi mrze.

Cohen igra izmišljenog generala Aladeena, diktatora izmišljene afričke zemlje Wadiyje. On je nesigurni idiot koji ubija i zbog najmanje greške, podržava ubistva ženske djece i prijatelj je sa vođom Sjeverne Koreje Kimom Jong-ilom.

Vrsta komedije kojom se Cohen bavi je satira, i baš kao i u njegovim prethodnim filmovima, ''Borat: Cultural Learning of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan'' i ''Bruno'', u svom novom filmu Cohen želi skrenuti pažnju na rasizam i stereotipe.

Kingsley, koji glumi Aladeenovog podjednako zlobnog ujaka, je reporterima rekao da se snimanje filma za vrijeme Arapskog proljeća može pripisati Cohenovom komičarskom geniju, a ne pokušaju da iskoristi ta dešavanja za svoju dobit, piše Reuters.

''Sacha zna mnogo toga o politici i društvu i to ga čini najboljim komičarem. On je komičarski genij'', rekao je Kingsley.

Prilikom promocija filmova, Cohen se uvijek pojavljuje kao glavni lik filma.

Obučen kao general Aladeen, Cohen je govorio i za novinare na konferenciji u New Yorku: ''Želim da se zahvalim UN-u za hrabru neaktivnost u slučaju Sirije. Prošlo je 13 mjeseci, a još nije donesena rezolucija Vijeća sigurnosti. Vi ste stvarno nevjerovatni. Niste uradili skoro ništa za narod Sirije, ali zapamtite, uvijek možete uraditi manje''

Kingsley je Cohena uporedio sa jednim od najboljih komičara svih vremena.

''Osjećam se privilegovano što sam mogao raditi sa Charlijem Chaplinom 21. stoljeća'', kazao je Kingsley.