Novinarka magazina TV Jedna
43

Belma Salkunić: Žene su čudo!

Klix.ba
Belma Salkunić, apsolventica glume, u svojoj šarolikoj biografiji otkriva svestranost kada je u pitanju poslovni angažman, te tako potvrđuje svoj lepršavi duh zbog kojeg od nje u perspektivi sigurno možemo očekivati još više.

Trenutno, ovu mladu i ambicioznu djevojku, sa pričama o slavnim i uspješnim ženama, svakoga petka možemo pratiti u magazinu TV Jedna, te u predstavama Građanin plemić Narodnog pozorišta i Oda radosti Mostarskog teatra mladih.

Apsolventica glume u TV magazinu za žene, TV Jedna. Kako je došlo do saradnje?

Sasvim slučajno. Ovako zanimljiv projekat, zabavan, kreativan, edukativan, te rad sa kvalitetnim timom i, svakako, Hatidžom Nuhić, koja me je pozvala da se pridružim timu TV Jedne, se ne odbija! Ipak, kao buduća glumica voljela bih da karijeru gradim u svijetu teatra i filma, mada nama glumcima nije stran ni rad na TV-u.

Osim u rubrici TV Jedna knjiga, u kojoj nam predstavljaš živote slavnih i uspješnih žena, koji je još tvoj angažman u ovom magazinu?

U saradnji sa urednicom, ovisno od toga šta je tema emisije, sedmično radim prilog, klasični novinarski prilog. Međutim, s obzirom na moju profesiju, taj "novinarski" prilog je uglavnom usko vezan za glumu, te obično je riječ o razgovoru sa nekim od mojih kolega i predstavljanje njihovog rada. Uživala sam radeći sa Mariom Drmaćem, Emirom Fejzićem, ekipom Magacin kabarea i Alt teatra.

S obzirom da promovišete vrijednosti žena, njihove ambicije, poslovne uspjehe, uopće žene, postoji li neka ženska osoba kojoj se ti lično diviš?

Divim se svakoj uspješnoj i nasmijanoj ženi. Moj heroj je, svakako, prvenstveno moja majka. Dame u mom okruženju su obazovane, duhovite, vrijedne, poslovne, a pri tom, većina njih, i majke. Fascinirana sam njihovim metodama odgoja djeteta, njihovim izgledom i dobrom organizacijom poslova. Žene su čudo!

Šta gledatelji mogu očekivati ovoga petka u magazinu TV Jedna?

Za ovaj petak čitam Vam o zanimljivim detaljima iz života slavne Evite Peron, a također predstavljam i jedno zanimljivo zanimanje „filmska šminka“, koje je i ovoga puta profesija jedne sjajne bh.žene, Maje Talović.

Osim na TV1, da li Belmu Salkunić možemo vidjeti u nekoj predstavi ili drugoj ulozi u skorije vrijeme?

Trenutno sam angažirana sam u Narodnom pozorištu, na predstavi "Građanin plemić", te u Mostarskom teatru mladih 1974. na predstavi "Oda radosti (deveta nedovršena)". Polako, ali sigurno stičem iskustva, uživam radeći, punim svoj CV i nadam se novom angažmanu, na filmu ili u pozorištu.

Iako mlada, imaš već iskustva i u tv reklamama, teatru , ali imala si priliku i okusiti čar snimanja domaćih serija i filmova. Šta je do sada tvoje najveće ostvarenje na polju glume?

Podjednako sam ponosna sam na sve projekte koje sam radila. Svaki angažman mi je važan i svakom nastojim da pristupim isto i krajnje profesionalno. Igrala sam sa svojim idolima, sa ljudima koje sam kao mala djevojčica gledala na filmovima i serijama i divila im se. Ipak, mislim da će mi se do kraja života pojavljivati leptirići u stomaku svaki put kada se sjetim svoje samostalne diplomske predstave Murlin Murlo.

Glumici moraju vladati brojnim vještinama, a neke od tvojih su....

Da, glumci moraju biti fizički spremni i vješti. Učili smo sve vrste plesova, tehnike glasa i pjevanje, ali smo morali vježbati i akrobatiku, raditi judo i karate, plivanje, streljaštvo, jahanje, mačevanje.... i, meni najdraži časovi - alpinizam. Tu sam najviše uživala. Obožavam adrenalin, pa je penjanje po stijenama i spuštanje sa istih i sa mosta, moj bijeg od stvarnosti i moja sloboda.

A iskustva u mačevanju? Je li i tu bilo adrenalina?

Mačevanje je također jedna od nastavnih jedinica koja se radi po planu i programu predmeta Opšta fizička priprema. Nije baš jednostavno, kao što se čini kada gledate, ali je beskrajno zabavno, lijepo i zahtijeva duboku koncentraciju, poznavanje tehnike i kontrolu tijela. I da, povisi vam se nivo adrenalina zasigurno. S obzirom da je sport nesvakidašnji, često smo se znali uživiti radeći i odmah smo osjećali potrebu da glumimo likove iz historije.

Za tebe uspjeh je.....

Osvrnuti se iza sebe i shvatiti da si nešto postigao. Da si nekoga uspio promijeniti i da si spreman da mijenjaš sebe i napreduješ. Uspjeh je raditi, raditi sa uživanjem, uspjeh je i nasmijati ljude oko sebe, a uz sve to imati sjajnog partnera koji će saslušati sve probleme i dati vam vjetar u leđa. Uspijevam!