{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BBC optužen za vrijeđanje muslimana

29.8.2012. u 09:10
2
27
BBC optužen za vrijeđanje muslimana
2
BBC optužen za vrijeđanje muslimana
Citizen Khan
Samo nakon prve emtiovane epizode serije "Građanin Khan" BBC je dobio 200 pritužbi u kojima se kaže kako je ta serija "ismijavanje islama", stvara stereotipe o Azijatima i pokazuje nepoštovanje prema svetoj knjizi Kur'anu.
Scena koja je posebno izazvala ljutnju je kada Khanova kćerka, nakon što je čula da dolazi njen otac, brzo stavila nikab i uzela Kur'an da čita.

Autor serije iz šest dijelova, čija je prva epizoda emitovana u ponedjeljak u 10:35 navečer na BBC1, je britanski musliman Adil Ray, koji igra glavnu ulogu.

"Ovo je užasan stereotip, ignorisanje i prestrašno je", rekao je jedan od gledalaca.

U komediji glumi zvijezda serije "My Family" Kris Marshall, koji glumi menaždera crkve i Shobu Kapoor, koja glumi Khanovu ženu. Serija ismijava Khana, koji sebe smatra vrlo važnom osobom te misli da ima vrlo važnu poziciju u zajednici i poslovnom svijetu.

Kritičari su kazali kako ova serija ponavlja stereotipe o britanskim muslimanima.

"'Građanin Khan' je imao odličan početak, gledalo ga je 3,6 miliona ljudi. Nova komedija uvijek izazove različite rekacije publike. Karakteri su komični i nisu zamišljeni kao predstavnici ijedne zajednice", rekao je glasnogovornik BBC-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: