{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BBC o Jasminu Gelji: Glumačku karijeru gradio je dva puta i oba puta je uspio

7.7.2017. u 17:58
4
11
BBC o Jasminu Gelji: Glumačku karijeru gradio je dva puta i oba puta je uspio
4
BBC o Jasminu Gelji: Glumačku karijeru gradio je dva puta i oba puta je uspio
Jasmin Geljo koji je prošle godine bio nominovan za "kanadskog Oscara", gostujući na BBC-ju, pričao je o svome putu od izbjeglice do ponovo priznatog i prepoznatog glumca u sasvim drugoj zemlji.
Jasmin je za BBC rekao kako je bio jedan od najpoznatijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji i da je "Audiciju" u kojoj je glumio uživo pratilo 2,5 miliona ljudi.

"Bili smo popularni kao Monty Python u Britaniji i nismo mogli hodati ulicom, a da nam neko ne priđe", rekao je Geljo, dodajući kako je ponekad nosio kačket i sunčane naočale kako bi to izbjegao.

Ističe kako mu je najljepši osjećaj bio kada bi ga neko zaustavio na ulici i rekao: "Hvala što nas nasmijavaš".

Dvije sedmice prije nego će rat početi, prestali su igrati "Audiciju", a Geljo je 1993. godine otišao u Kanadu sa suprugom i francuskom pudlicom.

Prisjeća se kako nisu dozvolili da s psom uđe u izbjeglički centar, a kada im je to ipak dozvoljeno ako plate 30 dolara, rekao je kako nema toliko novca. Onda su službenici "dobrodušno" ponudili da besplatno eutanaziraju njegovu pudlicu.

"Tada sam osjetio stid. Stid što nemam novca, jer u svojoj državi sam dobro zarađivao, a sada nisam imao dovoljno ni da otkupim život svog psa", rekao je Jasmin.

Jasmin nije znao engleski, ali shvatio je da voli svoj posao, a uvjet je bio poznavanje jezika, tako da je ubrzo počeo samostalno učiti englski. Radio je razne poslove, od građevinskih radova, do prodaje parfema od vrata do vrata i isporučivanja pica.

Prisjetio se kako bi ga obuzimao stid kada bi došao s picom na vrata nekom od Jugoslavena. Nije htio da ga sažalijevaju ili mu se podsmjehuju pa je radije izbjegavao zemljake.

Prvu ulogu dobio je preko glumca kojeg je slučajno upoznao prilikom dostave hrane i glumio je lošeg lika, prisjetio se, uz smijeh dodajući kako zbog akcenta uvijek glumi zlikovca.

Jasmin Geljo je rođen u Sarajevu 1959. godine, gdje je i diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti. Ubrzo je počeo dobivati glavne uloge u filmovima, a glumio je i u filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu" koji je osvojio Zlatnu palmu za najbolji film godine na Festivalu u Cannesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: