Film/TV
0

BBC i Geldof će napraviti dokumentarac "Human Planet"

Sarajevo-x.com
BBC se udružio sa osnivačem Liv Aida, Bobom Geldofom, kako bi napravili "najveći sociološki i antropološki projekt u historiji svijeta". Biće to kombinacija televizije i internet sadržaja kojima je cilj zabilježiti historiju svakog ljudskog društva na planeti.

BBC će napraviti osmodijelnu seriju "The Human Planet" u punom HD-u. Nju će pratiti projekt "Dictionary of Man" kojeg će koproducirati BBC Worldwide i BBC-eva ekipa koja je zaslužna za nevjerovatne dokumentarne serijale poput "Planeta Zemlja," "Život na Zemlji" i "Plava planeta."

Geldofof "Dictionary of Man", kojeg će raditi u partnerstvu sa filamšem Johnom Maguirem, sastojat će se od 900 polusatnih filmova za TV ili online emitovanje. Tu će biti različiti pogledi na različite grupe i plemena koje etnolozi i antropolozi identificiraju i smatraju "osnovnim blokovima za izgradnju ljudske civilizacije".

"The Human Planet" sigurno neće biti emitovan prije 2010. godine, dok se web site i digitalne arhive već prave.

Geldof je bio iskren kada je govorio o troškovima snimanja jednog tako velikog projekta, kojem kraj nije tačno označen.

"Budžet će biti je***o ogroman, ali doći do novca neće biti veliki problem, koliko će biti teška sama izrada filma. Vjerujem da ćemo za ovakav projekat imati velike grantove", rekao je Geldof i dodao da iako će troškovi snimanja biti veliki, dok će izgradnja web arhitekture, na kojoj se već radi biti znatno jeftinija.